Hírek

2008.06.25. 19:07

Kóka még frakcióvezető

Nem távozott önként az SZDSZ frakcióvezetői posztjáról Kóka János. Ezt párton belüli ellenfelei sem indítványozták, így ősszel is az exelnök fejtheti ki a liberális álláspontot a parlamentben.

Vég Márton

Továbbra is Kóka János marad az SZDSZ frakcióvezetője – négyórás vita után így döntött szerdán a párt képviselő-testülete. Mandátuma elvileg december 5-ig tart, így az eseménydúsnak ígérkező őszi országgyűlési üléseken változatlanul a közvélemény-kutatások szerint rendkívül népszerűtlen politikus fejtheti ki az SZDSZ álláspontját. Bár Kóka pozícióját Fodor Gábor elnökké választása után többen megkérdőjelezték, a parlamenti frakció viszont úgy döntött, egyelőre lezárja a vitát. A frakcióülésen 15 képiselő jelent meg a húszból – Eörsi Mátyás, Horn Gábor, Világosi Gábor, Molnár Lajos és Sándor Klára hiányzott –, közülük hárman írásban jelezték véleményüket, így összesen 18 képviselő foglalt állást. Korábban felvetődött, hogy Kóka bizalmi szavazást kér maga ellen, ez azonban elmaradt. Fodor támogatói sem kockáztatták meg, hogy a kialakult patthelyzet miatt egyszer s mindenkorra elússzon Kóka leváltásának lehetősége. Kóka mellett a párt egykori elnökei, Kuncze Gábor, Magyar Bálint és Pető Iván álltak ki. Beigazolódott, a párt vezetőségében Fodor, a frakcióban pedig egyelőre Kóka van többségben. „A pártnak van frakciója és nem fordítva” – kommentálta a történteket a pártelnök. Információink szerint azonban Fodor még nem tett le arról, hogy a parlamentben is ő legyen a főszónok.

„Senki nem indítványozta mandátumom megszüntetését” – magyarázta Kóka János. A frakcióülésen ő maga tette fel a kérdést, van-e ilyen indítvány, de miután ilyen nem hangzott el, a témát levették a napirendről. „Személyi kérdésekről nem kívánunk beszélni a jövőben” – szögezte le a frakcióvezető. Emlékeztetett: Fodor Gábor pártelnök kedden azt javasolta neki, hogy egyikőjük se kezdeményezzen bizalmi vagy bizalmatlansági szavazást. Ezt azzal indokolta, hogy közös a felelősségük a pártegység fenntartására, vagy ha az a belharcokban megsérült, akkor maradéktalan helyreállítására.

„Teljes együttműködést és támogatást ajánlottam és ajánlok is az elnöknek” – mondta Kóka, aki hirtelenjében Kuncze Gábort nevezte elnöknek, de végül Fodorra korrigált. Szerinte nincs szokásjog, nem kötelező azonosnak lennie a frakcióvezetőnek és a pártelnöknek. Kóka kettős hatalmat sem érzékel az SZDSZ-en belül, mert „egy pártelnök van”. A frakcióülésen több képviselő élesen bírálta Demszky Gábor három nappal ezelőtti megszólalását, mely szerint Kókának önként kellene visszalépnie, különben lemondatják. „Ahogy a frakció nem avatkozik be a főváros személyi ügyeibe, úgy a főpolgármester is tartózkodjon ettől” – fogalmazott Kóka.

Újra Dobogókőre vonulnak Gyurcsányék

Pénteken egynapos tanácskozást tart a kormány, az MSZP elnöksége, a pártfrakció s a munkacsoportok vezetői. A megbeszélés a két héttel ezelőtti szintén dobogókői egyeztetés folytatása. A tanácskozás célja meghatározni a következő két év fő politikai stratégiai irányait. Az egyeztetés pénteken nem ér véget, egész nyáron folytatódik. Szeptember elejére kell elkészítenie a kormánynak és az MSZP-nek azt a cselekvési tervet, ami minden területen meghatározza a 2010-ig terjedő időszak teendőit.

Vég Márton Újra Dobogókőre vonulnak Gyurcsányék Pénteken egynapos tanácskozást tart a kormány, az MSZP elnöksége, a pártfrakció s a munkacsoportok vezetői. A megbeszélés a két héttel ezelőtti szintén dobogókői egyeztetés folytatása. A tanácskozás célja meghatározni a következő két év fő politikai stratégiai irányait. Az egyeztetés pénteken nem ér véget, egész nyáron folytatódik. Szeptember elejére kell elkészítenie a kormánynak és az MSZP-nek azt a cselekvési tervet, ami minden területen meghatározza a 2010-ig terjedő időszak teendőit. Kóka János -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!