Hírek

2008.06.02. 12:19

Idén is lesz Patika Nap

Idén is megrendezik az országos patikanapot, a gyógyszertárak nyílt napja június 4-én lesz - mondta el Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke hétfőn, Budapesten.

MTI

Az immár ötödik alkalommal rendezendő patikanap az egészségmegőrzést, a prevenciót állítja fókuszba - tette hozzá a sajtótájékoztatón. A rendezvény egyik célja, hogy a betegek, az érdeklődők közelebbről megismerhessék egy-egy gyógyszertár működését, a patikusok munkáját és bepillantsanak a "kulisszák mögé". A szakemberek ugyanakkor tanácsokat is adnak, a patikák különböző programokat szerveznek, így vérnyomás-, vércukor-, koleszterinszint-mérést, de lesz olyan gyógyszertár is, amely iskolás csoportokat fogad "rendkívüli" kémiaórára.

Hankó Zoltán, a kamara alelnöke nemzetközi tapasztalatokra  hivatkozva elmondta: a lakosság egy része felismerte, hogy saját  egészségének megőrzéséért maga tehet a legtöbbet . Az  "öngyógyításnak" is nagyobb szerep jut, vagyis kisebb meghűlésnél,  enyhébb közérzetromlásnál az emberek egy része először nem orvoshoz megy, hanem a patikát keresi fel, ezért a gyógyszerészek feladatai  nőttek az utóbbi időben.

Az MGYK elnöke beszélt a patikákban májusban tartott  fogyasztóvédelmi ellenőrzések tapasztalatairól is. Mint mondta, kétszáz patikát kerestek fel az ellenőrök - egyebek között azt  vizsgálták, betartják-e a nem támogatott készítmények maximált árát. Horváth Tamás közölte: a kétszázból százharminc patikánál találtak valamilyen eltérést. Minden esetben jegyzőkönyv készült, a szankció mértékéről azonban az elnök még nem tudott beszámolni.

Megjegyezte: a kamara azt javasolja, hogy a megbüntetett patikák éljenek jogorvoslati lehetőségükkel és támadják meg a  fogyasztóvédelmi hatóság által hozott határozatot. Indoklásában a köztestület elnöke elmondta: a nem támogatott készítmények esetében  a maximált ár meghatározását törvény teszi kötelezővé a gyártóknak,  azonban ez az árinformáció nem mindig jut el a forgalmazókhoz, mert  a törvény ezt már nem rendezi. Horváth Tamás emlékeztetett arra, hogy a problémát már többször jelezték a döntéshozóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!