Hírek

2008.06.27. 06:08

Határ menti mobilveszély!

Kellemetlen meglepetés érheti a belföldön vakációzókat, ha a határ közelében mobiltelefonálnak: a készülék észrevétlenül külföldi hálózatra válthat, ami a tízszeresére is növelheti a percdíjakat. Térkép készült a veszélyes helyekről.

Németh Márk

A hazainál tízszer drágább percdíjért telefonálni, a fogadott hívásokért is fizetni: ez a kellemetlen meglepetés érheti azokat a belföldön vakációzó turistákat, akik a határvidék mentén használják mobiltelefonjukat. A készülékek ugyanis már a határ hazai oldalának környékén is észrevétlenül átválhatnak a szomszédos ország mobilhálózatára, ennek következtében a beszélgetések után a külföldi használatra vonatkozó, jóval drágább roaming, azaz barangolási tarifát kell fizetni. Nem csak a telefonálásért kell ilyenkor sokkal többet fizetni, hanem sms-, mms-küldésért, és a mobilinternetezésért is.

Az úgynevezett szándékolatlan roaming azért fordulhat elő, mert a mobiltelefonok által használt frekvenciák nem állnak meg az országhatároknál, hanem „átlógnak” a szomszédos országokba. Így előfordulhat, hogy egy adott helyen nagyobb egy külföldi hálózat térereje, mint a hazai szolgáltatóé. Ebben az esetben a telefon – amennyiben automatikus hálózatválasztásra van állítva – átválthat a külföldi szolgáltató hálózatára.

Segíthet a bosszúságot és felesleges kiadásokat okozó jelenség elkerülésében a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) által a turistaszezonra elkészített, tegnap bemutatott térkép, amely mérési eredmények alapján megmutatja, hogy az országhatár közelében hol nagy az esélye annak, hogy belógjon a szomszédos ország hálózata. A tegnap óta működő interaktív térképet az NHH honlapján (www.nhh.hu) lehet megtekinteni.

[caption id="" align="aligncenter" width="470"] A határ mentén telefonáló óvatlan telefonálók akár külföldi hálózatba is kerülhetnek, ami tízszeresére növeli a percdíjat
[/caption] „Az elmúlt hónapokban számos panasz érkezett hozzánk amiatt, hogy Magyarország területén roamingdíjat kellett fizetniük az ügyfeleknek” – magyarázta Márton György, az NHH szóvivője, hogy miért döntöttek a térkép elkészítése mellett. „Egy Gyula környékén táborozó kisikolást minden este felhívtak a szülei hogyanléte felől érdeklődve. A gyerek hónap végi számláját meglátva azonban majdnem dobtak egy hátast: több ezer forintot számoltak fel a hosszúra nyúló beszélgetések után. A készülék ugyanis észrevétlenül átállt a román hálózatra, az így létrejött észrevétlen roamingolás miatt pedig a fogadott hívások is fizetőssé váltak” – említett egy példát a szóvivő.

Ez a kellemetlenség Gyulán kívül olyan népszerű belföldi turisztikai célpontokon is jelentkezhet, mint Esztergom, Győr, Őriszentpéter, Sárospatak, Sopron, Szeged, Szombathely – és még sorolhatnánk. A térkép alapján ugyanis elmondható, hogy Magyarország területének hozzávetőlegesen tíz százalékára nyúlnak át külföldi mobilhálózatok, átlagosan a határtól 10-15, de néha 20 kilométeres távolságig is. Arra vonatkozóan viszont sajnos nincsenek mérések, hogy a magyar szolgáltatók GSM-jelei mennyire nyúlnak át a szomszédos országokba. Így pedig térkép sincs arról, hol lehet külföldön is hazai percdíjakért mobiltelefonálni.

Ki lehet védeni a szándékolatlan roamingot
Egy kis odafigyeléssel meg lehet előzni a szándékolatlan roamingot, és ezzel a többezres „meglepetésszámlákat” is. Íme három jó tanács, amelyek megfogadásával minimálisra csökkenthető a mobiltelefonok észrevétlen hálózatváltogatása.
– Figyeljük az sms-einket! A külföldi szolgáltató mindig küld üdvözlő és tájékoztató üzenetet, ha belépünk a hálózatába.
– Nézzük meg rendszeresen, hogy milyen szolgáltató neve szerepel a telefon kijelzőjén! Ha az nem a megszokott hazai szolgáltatónké, akkor már biztosan roamingkörnyezetben vagyunk.
– A védekezés legegyszerűbb módja, ha a mobiltelefonunkat automatáról kézi hálózatválasztásra állítjuk át, hiszen így az önmagától egyáltalán nem tud átlépni más szolgáltató hálózatára. Az átállítást a legtöbb készüléknél a beállítások menüpont alatt végezhetjük el.

Tovább csökkenhetnek a mobiltarifák
Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt kezdeményezett tegnap a mobiltarifák unión belüli további csökkentéséről, ezúttal az úgynevezett végződtetési díjak szabályozására összpontosítva. Viviane Reding uniós biztos azt reméli, hogy a következő három évben a jelenlegi szinthez képest 70 százalékkal is le lehet őket szorítani. A mobilhívás-végződtetés díján a mobilhálózatok közötti hívás-összekapcsolás nagykereskedelmi díjtételeit kell érteni, amielyet beépítenek az előfizető telefonszámlájába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!