Hírek

2008.06.16. 21:18

Gyurcsány: mai problémáinkra nem lehet válasz 1956 relativizálása

Gyurcsány Ferenc szerint nem lehet egyszerre tisztelni 1956-ot, elfogadni annak demokratikus hagyományait, majd ábrándozni egy magyar prezidenciális rendszerről, mert a kettő nem fér össze.

MTI

A miniszterelnök a Parlamentben hétfő este tartott emlékülésen úgy fogalmazott: nem lehet 1956-ról álmodozni, és  ugyanakkor megkérdőjelezni Nagy Imre és mártírtársainak helyettesíthetetlen történelmi szimbolikus erejét. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: a napjaink gondjai, bajai nem  írhatók 1956 számlájára. "Nincs ok arra, hogy azért, mert a  demokrácia nehéz műfaj, mert felelősséget igényel, ezért azt  mondjuk, hogy a mai problémáinkra ''56 relativizálása, megtagadása,  esetleg elárulása, a demokratikus alkotmányosság csorbítása lenne a  válasz".

Az emlékülésen megjelent Szili Katalin az Országgyűlés elnöke, Mandur László alelnök, Jánosi Katalin és Jánosi Ferenc - Nagy Imre unokái -, Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke és Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője.

MTI -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!