Hírek

2008.06.03. 16:18

Discovery: űrsétára készül a legénység

A hat és félórásra tervezett űrséta során, Michael Fossum és Ronald Garan Jr. felkészíti majd az 1 milliárd dolláros laboratóriumot a felszerelésre. Az asztronauták robotkarral emelik majd ki a labort a Discoveryből és rögzítik azt az ISS-en – írja a hirado.hu.

BAMA

A turistabusz méretű Kibo nagyobb, mint az ISS-hez már csatlakoztatott amerikai és európai laboratóriumok. Az űrsétálók eltávolítják majd az űrsikló karját az ISS-ről, valamint kipróbálnak egy tisztítási módszert az egyik beragadt napelemforgató ízületen. A készülék teszi lehetővé, hogy az űrállomás napelem-paneljei forogjanak és kövessék a Napot, ezáltal energiával lássák el a laboratóriumot.

Az űrséta első feladata azonban az űrsikló karjának visszaszállítása lesz az ISS-ről a Discoveryre. A lézerrel felszerelt kar általában az űrsikló robotkarján helyezkedik el, és a szárny, valamint az orr-rész vizsgálatára alkalmazzák. A vizsgálatot a NASA a Columbia 2003-as katasztrófája után rendszeresítette. Azonban a Discoveryben nem lett volna elég hely a Kibo mellett a kar számára, ezért a legutóbbi misszió során a legénység az ISS-en hagyta azt.

Az űrsikló űrhajósai, akik hétfőn érkeztek meg az űrállomásra, jövő héten alkalmazzák majd a kart a Discovery vizsgálatára. A szakemberek közben már megkezdték azon 302 digitális felvétel elemzését, melyeket az űrállomás legénysége készített a dokkolás előtt a Discovery hasáról. Körülbelül öt darab szigetelőhab esett le a külső üzemanyagtartályról kilövéskor, ám a szakemberek szerint azok nem okoztak károkat. A NASA közben 27 év után a legrosszabb kilövőállást érintő károkat vizsgálja.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!