Hírek

2008.06.10. 11:33

Discovery: kipróbálták az új 10 méteres robotkart

A Discovery amerikai űrsikló legénysége kedden befejezte munkáját a Nemzetközi Űrállomáson.

BAMA

A jövő évig „pihenő” robotkart utoljára Hoside Akihido japán asztronauta próbálta ki, amint megmozgatta a 10 méteres manipulátor mind a hat csuklóját. A műveleteket a Kibo tokiói ellenőrző központjából figyelték. Az új szerkezetet 2009-ben veszik elő újra, amikor az űrállomásra hozzák a japán űrlaboratórium harmadik elemét, a nyitott teraszt. Az új eszköz segítségével szabad térben, világűrbeli hőmérsékleti és nyomáskörülmények között lehet majd kísérleteket végezni, s a most már helyé lévő robotkarral fogják mozgatni a kísérleteknél a különféle berendezéseket.

Az elsődleges feladat immár teljesítve: az űrállomáson a Kibo űrlaboratórium autóbusznyi központi eleme, egy 11,2 méter hosszú és 4,4 méter átmérőjű henger, amely jelenleg a Nemzetközi Űrállomás legnagyobb helyisége, négy űrhajós dolgozhat benne egyidejűleg. A legénység már csak egy-két apróságot végez el kedden, majd búcsút mond az űrállomásnak. Gregory Chamitoff az állomáson marad fél évre, helyette Garrett Reisman tér vissza a Földre, aki 3 hónapig volt egyhuzamban a világűrben.  A Discovery 10 nap után magyar idő szerint szerdán, kora délután kapcsolódik le az űrállomásról, és június 14-én, magyar idő szerint kora este száll le a Kennedy űrközpontban.

A Discovery és a Nemzetközi Űrállomás (ISS) legénysége sikernek nevezte a jelenlegi küldetést.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!