Hírek

2008.06.13. 18:44

Az íreknél megbukott az unió reformszerződése?

Még minden bizonytalan volt az ír népszavazást illetően. Az igazságügy-miniszter a BBC-nek azt mondta: a szavazatszámlálás befejezése előtt is világosan látszik: az írek elutasították a lisszaboni szerződést.

BAMA

A még bizonytalan hivatalos eredmény kihirdetésével pedig megbukhat az Unió alkotmányának módosítása, ehhez ugyanis mind a 27 tagország hozzájárulása szükséges. Az EU-ban egyedüliként Írországban referendumra bocsátott Lisszaboni Szerződést a 27 tagállamból 18 már - parlamenti döntés alapján - jóváhagyásra bocsátotta, Magyarország pedig elsőként ratifikálta is azt. A lisszaboni szerződés csak akkor lép érvénybe, ha azt mind a 27 tagállam elfogadja, Írország azonban visszautasította dokumentumot.

A lisszaboni egyezmény célja, hogy a 27 tagú nemzetközösség számára is értelmezhetővé tegye az alkotmányt. Minden tagállamnak jogában áll, hogy alkotmányos szabályai alapján válassza meg a ratifikáció módját. A tagállamok tervei szerint a szerződés 2009. január 1-jén - az európai parlamenti választások előtt néhány hónappal - lép életbe. Brüsszelben azt tartják, újabb népszavazás lesz a zöld szigeten.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!