Hírek

2008.06.10. 18:25

Az adócsökkentés fedezetét az adórendszeren belül kell megtalálni

A kormány és az MSZP vezetésének konzultációján az eddigi felszólalók egyetértettek abban, hogy egy esetleges adócsökkentés fedezetét nem a költségvetési kiadások - a szociális támogatások, vagy a nyugdíjakra fordított összeg - csökkentésével, hanem az adórendszeren belül kell megtalálni.

MTI

Daróczi Dávid kormányszóvivő erről azután beszélt, hogy megtartotta előadását Veres János pénzügyminiszter, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter, valamint Szűcs Erika szociális miniszter a dobogókői konzultáció első napján, kedden. A szóvivő emlékeztetett arra, hogy a tanácskozáson annak az útját keresik, hogyan lehet nagyobb gazdasági növekedést elérni úgy, hogy az intézkedések az államháztartási egyensúlyt és szociális biztonságot ne veszélyeztessék. Mint mondta, ennek eszköze lehet a munkára rakodó közterhek jelentős csökkentése, valamint az adórendszer egyszerűsítése.

Daróczi Dávid közölte: téma volt, hogy Magyarországon az egyik legnagyobb probléma az alacsony foglalkoztatottsági szint, különösen az alacsony képzettségűek körében. Hozzátette: a munkavállalást ösztönözni a közhasznú foglalkoztatás bővítésével, valamint a hátrányos helyzetű területeken élők munkába állásának célzott támogatásával lehet. Tájékoztatása szerint szóba került a szociális támogatások rendszerének átalakítása is úgy, hogy a rászoruló kapja meg, aki trükközni próbál vele, annak ne érje meg támogatásért folyamodni.

A kormányszóvivő beszámolt arról, hogy a konzultáción - amely az üdülőszálló területén, egy teljesen leárnyékolt épületben zajlik - egyetértés volt abban, hogy a munkára rakodó terheket csak úgy lehet  csökkenteni, ha az ebből adódó hiány más adóbevételből pótolható, és  bármilyen adócsökkentés fedezetét az adórendszeren belül kell  megtalálni. A konzultáció - amelyen nagyjából 50-en vesznek részt, köztük a kormány tagjai, az államtitkárok és a szocialista frakció vezetése - politikai vitával folytatódik délután.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!