Hírek

2008.06.05. 17:19

Adócsaló bűnbandát leplezett le az adóhatóság

Adócsalással foglalkozó bűnbandát fülelt le az APEH – közölte az adóhivatal. A gyanú szerint a bűnözői csoport az országban több helyen is megpróbált hamis személyi jövedelemadó-bevallásokkal pénzt visszaigényelni az adóhatóságtól. Az eddigi adatok szerint a banda tagjai mintegy 27 millió forinthoz próbáltak így jogtalanul hozzájutni. Az APEH csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.

Z. H.

Először az APEH észak-alföldi igazgatósága kockázatkezelési osztályának tűnt fel, hogy több bevalláson is ugyanaz a levelezési cím szerepelt, és hogy a bevallások mindegyike 100-150 ezer forintos visszaigénylést tartalmazott. Az ellenőrzések során megkeresték a bevallásokkal érintett magánszemélyeket, akik azt közölték, hogy még nem is nyújtották be a személyi jövedelemadó-bevallásukat, a benyújtott bevalláson szereplő aláírást pedig nem ismerték el sajátjuknak. Ráadásul a bevallásban szereplő levelezési címet sem ismerték, és az azon megjelölt bankszámlát sem ők nyitották. Így valószínűsíthető volt, hogy az adózók nem maguk nyújtották be a visszaigénylést tartalmazó bevallásaikat, hanem valakik jogosulatlanul használták fel a személyes adataikat. Az ezután elrendelt országos vizsgálatból kiderült, hogy országszerte 243 olyan hamis bevallás érkezett, amelyeken ugyanaz a levelezési cím szerepelt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!