Hírek

2008.05.18. 16:37

Tovább szolgál a vezérkari főnök

Százhatvan évet tudhat maga mögött a Magyar Honvédség. A védelem múltjáról, jövőjéről Havril András vezérezredessel a Honvéd Majálison beszélgettünk.

Hampl Márta

A Magyar Honvédség az idén ünnepli fennállásának 160. évfordulóját. Az 1848/49-es szabadságharc honvéd tábornokai közül van példaképe?

Példaértékűnek tartom az akkori vezetés tevékenységét, de példaképet nem mernék magam elé állítani. Ezt a kifejezést ugyanis azokra az emberekre szoktuk használni, akiknek a tevékenységével maximálisan egyetértünk, felnézünk rájuk, és ezáltal valamilyen formában jelen vannak a mindennapjainkban. De nagyra értékelem azoknak a parancsnokoknak a munkáját, hazaszeretét és áldozatait, akik ilyen rövid idő alatt felállították a magyar haderőt, és felkészítették a katonákat a különböző hadjáratokra.

Igazságtalan lennék azonban, ha nem említeném meg Görgey Artúr főparancsnokot, hiszen személyiségének máig ható üzenete van. Felismerte, hogy nemcsak a magyar haderő struktúrájában kell gondolkodni, hanem a tágabb környezetet is figyelembe kell venni. Emellett önzetlenül hajtotta végre az akkori állami vezetők elgondolásait, holott nem biztos, hogy teljes mértékben egyetértett ezekkel az intézkedésekkel. Úgy gondolom ez a fajta lojalitás mindenképpen példa értékű a mai katonáknak is.

A mai honvédség melyik haderőneme áll önhöz a legközelebb?

Egyenesen merénylet egy ilyen kérdést feltenni egy vezérkari főnöknek, hiszen minden haderőnemet ugyanúgy kell szeretnem. Végzettségem szerint lövész vagyok, a szárazföldi haderőnem tagja, így sosem fogom megtagadni őket. A szárazföldi erőknek mindig is meghatározó ereje volt, és lesz is a honvédségen belül. Egy átfogó gondolkodásban azonban mindhárom haderőnemnek egyforma súllyal kell bírnia. Csak így működhet együtt sikeresen a légierő, illetve a szárazföldi-, és a logisztikai csapatok.

Havril András vezérezredes, vezérkari főnök

Születési idő: 1951. június 15.

Születési hely: Zalkod

Családi állapot: nős , egy gyermeke van

Nyelvismeret: Angol katonai szakanyaggal bővített felsőfokú nyelvvizsga

Iskolái: 1993 - 1994 Zrínyi Miklós Katonai Akadémia, vezérkari tanfolyam

1977 - 1980 Zrínyi Miklós Katonai Akadémia, összfegyvernemi parancsnoki szak, magasabb parancsnoki képesítés

1970 - 1973 Kossuth Lajos Katonai Főiskola, gépesített lövész - parancsnoki szak, katonai végzettsége mellett pedagógiaszakos diplomával is rendelkezik.

Melyek a haderőreform legfontosabb, soron következő lépései az év hátralévő részében?

Nagyon sok feladat vár még ránk. Megkomponáltuk és létrehoztuk a haderőstruktúrát, ezzel párhuzamosan kialakítottunk egy katonai stratégiát, amelynek végső jóváhagyása hamarosan megtörténhet. Ez azonban még kidolgozás alatt áll. Az átalakításnak most az az időszaka következik, ami tartalmi vonatkozásában támogatja majd meg az eddigi változásokat. Meg akarjuk szilárdítani, a csapatszintű vezetést, kiteljesíteni az újonan kialakított képességek alkalmazhatóságát, korszerűsíteni a kiképzést, szóval sok feladatunk van még.

Megvannak az ehhez szükséges anyagi források?

A jelenlegi költségvetésből, igaz, szigorú gazdálkodási fegyelem mentén, de működőképes a honvédség. A felszereltsége megfelel az ország veszélyeztetettségi szintjének, illetve azoknak a követelményeknek, amelyeket a nemzetközi katonai szövetségi rendszerben teljesítenie kell. Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs szükség fejlesztésre. Szeretnénk, ha a jövőben nem csak felkészültségében, hanem felszereltségében is megmutatkozna, hogy a magyar katona egyenlő bármelyik más NATO–katonával.

Vannak, akik ismét bevezetnék a sorkötelezettséget. Mi erről a véleménye?

Egész napos konferenciákat lehetne erről rendezni ahol nyilván összecsapnának az érvek és ellenérvek. Szerintem egy rejtett társadalmi igény fogalmazódik meg ebben az óhajban, ami nem feltétlenül tükrözi a magyar fiatalok akaratát. A honvédség lehetőséget biztosít azoknak, akik katonai szolgálatot akarnak ellátni. Több mint négy éve tértünk át az önkéntes tartalékosi rendszerre. A hadseregben élő katonák úgy gondolkodnak, hogy egy fegyelmezett társalomban szükség van fegyelmezett emberekre. Ha a fiataloknak lenne igénye a sorkötelezettség visszaállítására, mi katonák nem ellenkeznénk.

Mi a legfontosabb érv egy önkéntes jelentkezőnek, miért válassza a katonai hivatást?

Ahány ember, annyi célkitűzés, így erre nem lehet egyetlen választ adni. Van aki rövid távon gondolkodik, és a katonai élet megismerése után lehet, hogy visszatér a hétköznapi életbe, és inkább vállalkozói babérokra tör. Az, aki hosszú távra tervez, egy egész életre szóló hivatást és megélhetést várhat ettől a pályától.

Június 15-én lesz 57 éves, vagyis nyugállományba vonulhat. Él ezzel a lehetőséggel, vagy a honvédelmi miniszter továbbra is számíthat a munkájára?

Nem fogok nyugdíjba menni a születésnapomon. Szekeres Imre miniszter egyelőre meghosszabbította a szolgálatomat, így még egy ideig szolgálni fogok a Magyar Honvédségben. Minél rövidebb időn belül szeretnénk azonban azokat az utódokat felkészíteni, akik átvehetik tőlem a stafétabotot. Szeretnék majd a szolgálatom lejárta után is a honvédség közelében dolgozni, de konkrét döntés még nem született ez ügyben.

Születési hely: Zalkod

Családi állapot: nős , egy gyermeke van

Nyelvismeret: Angol katonai szakanyaggal bővített felsőfokú nyelvvizsga

Iskolái: 1993 - 1994 Zrínyi Miklós Katonai Akadémia, vezérkari tanfolyam

1977 - 1980 Zrínyi Miklós Katonai Akadémia, összfegyvernemi parancsnoki szak, magasabb parancsnoki képesítés

1970 - 1973 Kossuth Lajos Katonai Főiskola, gépesített lövész - parancsnoki szak, katonai végzettsége mellett pedagógiaszakos diplomával is rendelkezik. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!