Hírek

2008.05.12. 16:38

Több százezer zarándok a csíksomlyói búcsún

BAMA

Százezrek jelenlétében zajlott a hétvégén a székelyföldi Csíksomlyón a 442. hagyományos csíksomlyói pünkösdi búcsú. Az ünnepség kezdésekor emlékeztették a jelenlévőket, hogy a zarándoklat a legdemokratikusabb intézmény, itt mindenki egyenlő. Csak egy hivatalos meghívottja volt a búcsúnak: a celebráns ünnepi szónok az idén Schönberger Jenő szatmári püspök volt.

Szentbeszédében hangsúlyozta: a jelenlévők nem csupán a nyelvben és a hitben vannak együtt, hanem a szeretet is összetartja őket. A tömeg az idén is „belepte” a hegy oldalát. A szent koronás magyar lobogók mellett láthatóak voltak Árpád-sávos zászlók is. Nemcsak Románia különböző vidékeiről, hanem más országokból is érkeztek magyar ajkú hívek. Magyarországról is sokan mentek a búcsúra. Idén is részt vettek a szertartáson a szerzetes- és lovagrendek képviselői, a díszegyenruhás hagyományőrző huszárok, az egyenruhás bányászok. A keresztalják is képviseltették magukat: egy-egy egyházközség zarándokcsoportja, amelynek tagjai egy közös kereszt alatt vonulnak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!