Hírek

2008.05.19. 16:09

Több mint felével emelkedett az olimpiai támogatás

Valamivel több, mint ötven százalékkal növekedett a 2004-es évhez képest a magyar szempontból jelentős ötkarikás sportágak olimpiai támogatása.

MTI

Többek között erről beszélt Elbert Gábor sportszakállamtitkár a hétfői kormányszóvivői tájékoztatón. A kiosztott táblázat alapján 2004-ben 1 milliárd 669 millió 704 ezer 606 forint volt a támogatás, míg idén ez az összeg 2 milliárd 531 millió 362 ezer 776 forint. Amint azt a szakállamtitkár kiemelte, akadnak olyan sportágak, melyekben az emelkedés kétszeres, ez egyrészt adódhat az adott terület fejlődéséből, másrészt a versenyrendezésből.

Példaként említette a január végi, február eleji tenisz Fed Kupa, illetve az asztaliteniszezők májusi világselejtezős versenyének lebonyolítását.  Megemlítette még, hogy a vívók a kvalifikációs rendszerből adódóan körbeutazták a világot, de nem eredménytelenül, mert a reálisan megszerezhető kvóták döntő többségét begyűjtötték. Utalt arra is, hogy nem volt hiábavaló az asztalitenisz világselejtező megrendezése, mert bár a női csapat lemaradt az olimpiáról, három  női játékos azért asztalhoz állhat majd Pekingben, akárcsak Jakab  János, aki pedig maga sem számított még erre a lehetőségre.

A jelenlegi kvótahelyzetet elemezve azt mondta: "Úgy vélem, kajak-kenuban, vívásban, cselgáncsban és birkózásban van olyan  csapatunk, amely bármire képes".Hangsúlyozta, hogy ez az ő véleménye, és hozzátette, öttusában például nem kell nagy csapat ahhoz, hogy sikeres legyen a szerepés,  mivel csak két egyéni számban osztanak érmeket, vagyis egy-egy  kiemelkedő teljesítmény már meghatározó lehet.

Elbert Gábor beszélt a sportág jövő csütörtökön kezdődő budapesti világbajnokságáról is, kérdésre válaszolva elmondta, a szakállamtitkárság 100 millió forinttal támogatja a rendezést.  Felelevenítette, hogy a nagy sikerű 1999-es margitszigeti vb-n a szervezők büszkék voltak arra, hogy kis távolságokon belül zajlanak a versenyek, márpedig most ennél is kisebb területen - a Syma Sport- és Rendezvényközpontban, illetve a mellette található Szoborparkban - bonyolítják le a számokat. A szakállamtitkár utalt arra, hogy a budapesti vb-vel zárul a kvalifikációs időszak ebben a sportágban.

Szóba került a Gerevich-ösztöndíjak utalása körüli polémia is.  Elbert Gábor összegzésképpen elmondta, idén 565 millió forint áll rendelkezésre, az első öt hónapra eső részt április közepén utalták el. Az első háromhavi juttatásokat mindjárt tovább is utalták az érintetteknek, az áprilisi összegeket május közepén kapták meg a jogosultak, a májusit pedig június elején fogják. Az év további részében havi rendszerességgel mennek majd az átutalások. Az ösztöndíjkeretet 81 millió 700 ezer forinttal toldották meg, hogy olyanok is  részesülhessenek juttatásban, akik olimpia kvótát szereztek, de nem  voltak benne az előzetesen megadott keretben, illetve, hogy  kipótolják azok járandóságát, akik nagyon keveset kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!