Hírek

2008.05.20. 12:52

Pápára települ a NATO szállítóflottájának irányító szervezete is

Nemcsak a NATO stratégiai légi szállítóflottájának bázisa lesz Pápa, hanem az azt irányító nemzetközi szervezet is a repülőtérre települ az idén, az erről szóló határozati javaslatot mind az öt párt támogatja - közölte a honvédelmi miniszter Budapesten, miután kedden találkozott a pártok képviselőivel.

MTI

Szekeres Imre az ötpárti egyeztetést követően elmondta: ahhoz, hogy erről megállapodást írjon alá a NATO-főtitkárral,  törvényi felhatalmazásra van szüksége. Hozzátette: a pártok által jóváhagyott előterjesztést szerdán terjeszti a kormány majd az  Országgyűlés elé. A szervezet feladata az lesz, hogy C-17-es típusú szállítógépeivel nagy távolságra harci eszközöket, hadi anyagokat,  vagy természeti, ipari katasztrófák esetén humanitárius segítséget  tudjon szállítani. A katonák szállítását is rájuk bízzák majd. Három C-17-es repülőgépet vásárolnak a következő hónapokban, az első gép a tervek szerint idén novemberben landol majd Pápán. A nemzetközi szervezet júliusban kezdheti meg munkáját Magyarországon - mondta a  miniszter.

A miniszter ismertetése szerint először jön létre a NATO-ban egy olyan közös légi szállítási szervezet, amelyben a tagországok nem külön-külön, hanem együtt kívánják megoldani feladataikat. A 13 NATO-ország mellett két olyan európai uniós tagállam is csatlakozott a szervezethez - Finnország és Svédország -, amelyik nem tagja a szövetségnek. A miniszter szerint Magyarország szövetségesi teljesítményének elismerése, hogy a NATO első közös összefogáson alapuló szervezete hazánkban jön létre. Hozzátette, mindez gazdasági haszonnal is jár Pápa és környéke számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!