Hírek

2008.05.20. 11:57

Nyilvános lesz Baka meghallgatási jegyzőkönyve

Az OIT nyilvánosságra hozza Baka András meghallgatásának jegyzőkönyvét

mti

Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) nyilvánosságra hozza Baka  Andrásnak, a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjének meghallgatási  jegyzőkönyvét - mondta Bárándy Gergely, a szervezet tagja, az MSZP  országgyűlési képviselője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az OIT bíró tagjai kezdeményezték a jegyzőkönyv nyilvánosságra hozatalát, mert a sajtóban találgatások jelentek meg arról, hogy Baka András meghallgatása tisztességes, méltó módon zajlott-e le - közölte a politikus.

Bárándy Gergely szerint a dokumentumból ki fog derülni, hogy a mintegy másfél órán keresztül tartott meghallgatáson az elnökjelölt kifejthette véleményét a bírósági szervezettel, illetve terveivel kapcsolatban. Hozzátette: a testületnek nincs mit titkolnia, az eljárás tisztességes, méltányos és európai stílusú volt. A képviselő azt mondta, tudomása szerint a jegyzőkönyv már a nap folyamán nyilvános lesz, de legkésőbb szerdától olvasható az OIT honlapján.

Az MTI kérdésére Bárándy Gergely elmondta: az MSZP-frakció jövő  héten hétfőn dönt arról, támogatja-e a jelöltet. Az OIT május 6-án hallgatta meg Baka Andrást és úgy döntött, nem támogatja főbírói jelölését.

Sólyom László köztársasági elnök április végén mutatta be  jelöltjét a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára a frakciók  képviselőinek. Baka András korábban a strasbourgi emberi jogi  bíróság bírája volt. A jelenlegi főbírónak, Lomnici Zoltánnak hatéves megbízatása  június 26-án jár le. Az új vezetőt az államfőnek kell jelölnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!