Hírek

2008.05.22. 12:24

Nem lesz napirenden a Tibetről szóló határozat

Kétnapos ülést tart jövő héten a Ház, amelynek elnöki jogkörben előterjesztett napirendjén nem szerepel a Tibetről szóló határozati javaslat - közölte Mandur László, az Országgyűlés alelnöke a csütörtöki budapesti házbizottsági ülés után.

MTI

Elmondta: hétfőn szavaz a parlament Baka Andrásról, a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről, Péterfalvi Attila adatvédelmi biztosjelöltről, valamint a jövő nemzedékek ombudsmanjának jelölt Fülöp Sándorról. Utóbbi két tisztségről negyedszer voksolnak a  képviselők. A Tibetről szóló, Kínát elítélő határozati javaslatot hétfőn az MSZP egyet nem értésével vette napirendre az Országgyűlés. Az indítványt a kormány sem támogatta.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke - aki hamarosan Kínába utazik - korábban megegyezett a parlamenti pártokkal, hogy a  javaslat napirendre vételéről csak azután döntenek, ha már lezajlott  ez ügyben az ötpárti egyeztetés. A négy frakció ennek ellenére  szavazta meg a napirendre vételt. A Kínát elítélő határozat  általános vitája a héten lezajlott, a normál menetrendben a jövő héten kezdődne a részletes vita.

Mandur László megjegyezte: az elnöki napirendi javaslattól  függetlenül bármelyik frakció ismét kezdeményezheti a javaslat  napirendre vételét. Az Országgyűlés alelnökének tájékoztatása szerint jövő héten tárgyalja a Ház az információcseréről szóló magyar-amerikai  megállapodást tartalmazó törvényjavaslatot, amely feltétele a magyarok vízummentes utazásának. A tervezett napirend szerint hétfőn voksolnak a képviselők az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, az adatvédelmi-, és a kisebbségi ombudsman tavalyi évre vonatkozó beszámolójáról. Szintén szavazás lesz többek között az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény felülvizsgálatáról szóló előterjesztésről, valamint a közraktározásról szóló törvény módosításáról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!