Hírek

2008.05.05. 16:32

Magyarország nem adott el fegyvereket konfliktuszónákba

Vadai Ágnes honvédelmi államtitkár szerint felesleges vádaskodás a kétezer géppuska eladása Grúziának Az államtitkár szerint jó hírét keltik az országnak a magyar békefenntartók

Ú. M.

– Éppen egy meglehetősen férfias vidéken, a Kaukázusban járt. De itthon is férfias közegben dolgozik. Elfogadtatta már magát a zord tábornoki karral és a katonai vezetéssel?

– Amikor a miniszterelnök felkért erre a feladatra, nyilván figyelembe vette, hogy nő vagyok, de volt tapasztalatom a biztonságpolitika területén. Az elmúlt tíz hónap mindenképpen tanulási időszak volt, és a szakma mellett a fegyelmezettség terén is nagyon sokat tanultam a katonáktól. Én pedig abban bízom, hogy tőlem nyitottságot, empatikus gondolkodást tanulhatott, aki velem dolgozik.

– Spanyolországban hét hónapos terhesen nevezték ki a védelmi miniszternőt. Ön hogyan képzeli el a karrier és a magánélet közös folytatását?

– Én összeegyeztethetőnek tekintem a két dolgot. Ennek persze feltétele egy jó partner és én nagyon szerencsés vagyok. Olyan társam van, aki támogatja a politikai karrieremet.

– Az összes helyőrséget végiglátogatta Magyarországon. Ezt miért tartotta fontosnak?

– A saját szememmel kellett látnom, milyen körülmények vannak, mit gondolnak a katonák. Persze mindig be lehet rendelni őket a Balaton utcába, de egy katona számára az elöljáró látogatása mindig fontos esemény. És nem csak azt mutatták meg, hogy mire képesek, hanem elmondták azokat a problémákat is, amelyek a mindennapi életükre jellemzőek.

– Most  magyar békefenntartó katonákat látogatott meg. Mik a tapasztalatai, hogyan végzi munkáját a világban a majdnem ezer magyar katona?

– Ciprustól Szarajevóig, Egyiptomtól Grúziáig mindenhol azt volt jó hallani, hogy a magyar katonák rendkívül fegyelmezetten hajtják végre feladataikat, magatartási problémáik nincsenek, Ez azért különösen fontos, mert ők nem csak a magyar hadsereget, hanem Magyarországot is képviselik.

– Dél-Oszétiában is járt, ahol a helyi szakadár „kormány” képviselője önt nyíltan azzal vádolta meg, hogy Magyarország más országokkal együtt kétezer géppuskát adott el Grúziának. Igaz ez?

– Természetesen nem igaz. Ez a fajta hozzáállás nem az az út, ami a megbékéléshez vezet. A felesleges vádaskodások nem segítik a békés megoldást.

– Az sem fordulhat elő, hogy Magyarország olyan félnek adott el fegyvereket, aki aztán ezeket továbbadta Grúziának?

– Én nem tudok ilyenről. Magyarország nem szállít fegyvereket konfliktuszónákba.

– A másik ország, amelyet meglátogatott, Örményország volt, ahol néhány hete halottakat is követelt, hogy a rendőrség a tüntető tömeg közé lőtt. Ilyen körülmények között miért volt fontos odautaznia?

– Az teljesen világos, hogy az európai demokratikus családhoz tartozásnak vannak alapfeltételei. A demokratikus normák nem tűrnek semmiféle kompromisszumot. Ezt tárgyalópartnereimnek is elmondtam. De ez nem jelenti azt, hogy ezeket az átalakuló országokat ne kellene segíteni, például tapasztalataink átadásában. Én a törvények betartása, a szólásszabadság és a sajtószabadság mellett vagyok.

Családi állapota: Férjezett

Iskolai végzettség: Eötvös Loránd Tudományegyetem, jogász, 2003., Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, közgazdász, 1997.

Nyelvismeret: A magyaron kívül hat - angol, francia, orosz, spanyol, norvég és német - nyelven beszél.

Politikai pályája: 1999-ben indult, amikor egy karcagi szervezet, a Fiatal Baloldal alapító tagja és elnöke, valamint az országos elnökség tagja lett. Ugyanebben az évben belépett az MSZP karcagi szervezetébe is. A 2002. évi országgyűlési választásokon pártja országos listájáról jutott be a Parlamentbe. 2006-tól a Honvédelmi Bizottság, és a nemzetvédelmi bizottságok tagja. 2007. július 1-én honvédelmi minisztériumi államtitkárrá nevezték ki. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!