Hírek

2008.05.03. 14:40

Magyarok képeznek lövészeket Afganisztánban

Magyarország a jövő évtől vállalja egy lövészzászlóalj kiképzését Észak-Afganisztánban - jelentette be Szekeres Imre honvédelmi miniszter szombaton Afganisztánban.

BAMA

A tárcavezető reggel érkezett kétnapos látogatásra a közép-ázsiai országba. Útjára elkísérte többek között Havril András vezérezredes, a honvéd vezérkar főnöke és April H. Foley budapesti amerikai nagykövet, aki az MTI-nek elmondta: azért tartott a miniszterrel, hogy kifejezze, az Egyesült Államok elismeri és támogatja a terrorizmus elleni, az egész világra kiterjedő küzdelemhez nyújtott magyar hozzájárulást. Magyarország 2006 szeptembere óta működtet egy bő 200 fős Tartományi Újjáépítő Csoportot (PRT) Baglán tartományban, a fővárostól, Kabultól északra.

Szekeres Imre szombat délelőtt Mazari-Sarifban tárgyalt Dieter Dammjacob dandártábornokkal, a nemzetközi biztonsági erő (ISAF) északi regionális parancsnoksága vezetőjével és az afgán hadsereg északon állomásozó 202. számú hadtestének parancsnokával, Murat tábornokkal. A megbeszélések után Havril Andrással arról tájékoztatták a magyar sajtót, hogy 20-25 magyar kiképző kezdi meg a jövő évtől egy afgán lövészzászlóalj kiképzését nem messze a PRT központjától, Puli Humritól. A feladat teljesítése előreláthatólag több éven át eltart majd; a magyarok a tervek szerint hat hónapos váltásban végzik majd a munkát, amelyhez azonban - mint arra Szekeres Imre utalt - egyelőre nem adott az összes infrastrukturális feltétel. "Bízom benne, hogy az afgán védelmi minisztérium döntése nyomán felgyorsul ez a folyamat" - mondta a honvédelmi miniszter.

Havril András elmondta, alapvető cél, hogy az afgánok minél előbb maguk vegyék át a saját biztonságuk felügyeletét; magyar részről ezt próbálják elősegíteni. A vezérkari főnök hozzáfűzte, Murat tábornok külön köszönetet mondott azért, hogy a magyar irányítás alatt álló bagláni PRT - amelyben szlovák, bolgár és horvát katonák is szolgálnak - többek között takarókkal segítették a környékbelieket az idei rendkívül kemény tél idején. A miniszter és kísérete a mazari-sarifi program után helikopterre szállt, és továbbutazott Puli-Humriba, a magyar PRT táborába.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!