Hírek

2008.05.28. 16:58

Magyar cégek nem rohantak Afganisztánba

Magyarország – csakúgy mint tavaly – idén is félmilliárd forintot költ afganisztáni fejlesztésekre

BAMA

„Magyarország – csakúgy mint tavaly – idén is félmilliárd forintot költ afganisztáni fejlesztésekre” – jelentette be tegnap Göncz Kinga az afganisztáni újjáépítéssel foglalkozó kormánybizottság ülése után. A külügyminiszter szerint a magyar cégek jó lehetőségeket találhatnak Afganisztánban. A tárcánál azonban egyelőre nem tudnak olyan magyar cégről, mely érdeklődik Afganisztáni befektetésekről.

A bagláni tartományi újjáépítési csoport vezetését 2006 óta látja el Magyarország 250 katonával. Utat és törpe vízierőműveket építettek, iskolákat és egészségügyi központokat fejlesztettek. A magyar minisztériumok finanszíroztak egészségügyi központ-építést, rendőrképzést és az afgán szarvasmarhák tbc-mentesítését is.

A honvédelmi tárca jelenleg iskolafejlesztésben, a rendészeti rendőrképzésben vállalt feladatokat. A földművelésügyi minisztérium a vízügyi programok mellett baromfihús-előállítási és állategészségügyi programokban segít. Az oktatási tárca kifejlesztett egy ösztöndíjas programot speciális képzésekre.

Magyarország külső forrásokat is keres. Görögország eddig bábaképzést támogatott, idén mezőgazdasági, vidékfejlesztési és vízgazdálkodási programokat segítene Afganisztánban. Japánnal és Katarral tárgyalások folynak egy kórház, és egy szakiskola építéséről.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!