Hírek

2008.05.05. 16:24

Kevesebb halálos áldozat és személyi sérülés a hazai utakon

Korai még ünnepelni, de tény, hogy javul a közlekedésbiztonsági helyzet Magyarországon.

Árvay N. T.

Korai még ünnepelni, de tény, hogy javul a közlekedésbiztonsági helyzet Magyarországon. Az év első hónapjaiban csökkent a személyi sérüléssel járó közúti balesetek száma. A rendőrségi statisztikák szerint 11 százalékkal kevesebb volt az első negyedévben a balesetek száma, mint egy évvel korábban. A karambolok ráadásul kevésbé súlyosak, ezt jelzi, hogy 36 százalékkal kevesebb ütközés végződött halállal. Májusig 181 áldozatot követeltek a közlekedési balesetek, ez 110-zel kevesebb, mint tavaly az év azonos időszakában. A súlyos sérülések száma pedig 16 százalékkal csökkent ez idő alatt.

Az ittasan okozott balesetekből is kevesebb volt. A korábbi 14–15 százalékról idén 10 százalékra esett vissza. Ez a zéró tolerancia bevezetésének is köszönhető. Négy hónap alatt 2216 jogosítványt vontak be a helyszínen a rendőrök a szonda elszíneződése miatt.

Az Európai Unió törekvéseivel összhangban készült el a hazai közlekedéspolitika terveit tartalmazó „Magyar Közlekedéspolitika 2003–2015” program, amely 2010-re 30 százalékkal csökkentené a halálos áldozatok számát. Az EU 50 százalékos célját hazánk 2015-re szeretné elérni. A közúti fegyelem javítását elősegítő intézkedések meghozatalára azért volt szükség, mert hazánkban az ezredforduló előtti javulás után ismét sokat romlott a közlekedési morál. Személyi sérüléses balesetekből 13,4 százalékkal volt több az elmúlt években, mint 2000 előtt, miközben a halálos áldozatok száma is nőtt, 5,2 százalékkal nőtt.
Az idén eddig tapasztalt javulás biztató, remélhetőleg a nyár autós szezonban is folytatódik a pozitív változás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!