Hírek

2008.05.22. 13:04

Júliusban 500 tonna illegális hulladék kerül vissza a feladóhoz

A zöldtárca új vezetése határozott fellépést ígért az illegálisan behozott német hulladék ügyében. Rövidesen a Bajorországból érkezett szemétbálák visszaszállítása is megkezdődhet, júliusban 500 tonna hulladék visszaszállítására kerül sor a német fél költségén – tájékoztatott a környezetvédelmi tárca.

BAMA

Szabó Imre környezetvédelmi miniszter kezdeményezésére az illegális importszemét forgalom visszaszorítására a napokban megállapodást kötött a környezetvédelmi főfelügyelőség és a Vám- és Pénzügyőrség az országhatáron átlépő hulladékszállítmányok fokozott ellenőrzéséről. Mintegy 500 tonna Bajorországból hazánkba érkezett illegális hulladék visszaszállítása kezdődhet meg júliusban, miután a napokban a magyar zöldhatóság és a német szövetségi tartományok közös hatósága újabb szemétadag visszaszállításáról.

Egy hónappal ezelőtt már megállapodás született 265 tonna bajor eredetű hulladék visszaszállításáról és kezeléséről, ez most további mennyiséggel egészül ki. A hulladékot a német fél költségén, Kunbaja településekről szállítják vissza júliusban. A magyar hatóság a szállítást egyszerűsített eljárással, soron kívül engedélyezi majd.

„A környezetvédelmi tárca mindent elkövet annak érdekében, hogy elejét vegye a hasonló illegális hulladék behozatalnak” – hangsúlyozta Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Ennek érdekében – a tárcavezető kezdeményezésére - a napokban megállapodást kötött a Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség, valamint a Vám- és Pénzügyőrség az országhatárt átlépő hulladékszállítmányok szigorúbb és összehangolt ellenőrzése érdekében.

A szoros együttműködés célja az illegális szállítások megelőzése és felszámolása közös célellenőrzések végrehajtásával. A Főfelügyelőség szakértőt, a Vám- és Pénzügyőrség pedig pénzügyőr járőrt biztosít a szállítmányok megállításához és esetleges feltartóztatásához. Ezen kívül a felek ügyeleti rendszert tartanak fel a hivatali időn túl is, és kölcsönösen hozzáférést biztosítanak adatbázisaikhoz.

Mint ismeretes, a mintegy 4000 tonna, Németországból illegálisan behozott hulladéknak már több mint felét – körülbelül 2200 tonnát – már visszaszállították a feladónak a német fél költségén, a júliusi szállítmánnyal ez 2700 tonnára emelkedik. A magyar fél tovább folytatja a tárgyalásokat az ügyben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!