Hírek

2008.05.23. 17:14

Internet mindenkinek vidéken

Még az idén ezer úgynevezett teleház épülhet a hátrányos térségekben. Ezekben bárki hozzáférhet majd az internethez. Az erről szóló pályázatot a hetekben írják ki, ötezer lakosúnál kisebb települések jelentkezhetnek rá. A program kerete 30 milliárd forint.

Németh Márk

A hátrányos helyzetű térségekben várhatóan még az idén ezer olyan új közösségi ház jöhet létre, ahol a kihelyezett számítógépeken bárki szinte ingyen internetezhet majd. A következő hetekben írják ki az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében azt a pályázatot, amely az úgynevezett „integrált közösségi és szolgáltató terek” létrehozását támogatja. Ezekben a közösségi házakban amellett, hogy azok is hozzá fognak férni a világhálóhoz, akik számítógép és internet-előfizetés híján otthon ezt nem tehetik meg, az érdeklődők útmutatást és tanácsadást is kaphatnak majd az ott dolgozó munkatársaktól. Segítségükkel például a helyi lakosok könnyebben kereshetnek majd munkát a világhálón, vagy egyszerűbben intézhetik majd elektronikus úton személyes ügyeiket (e-adóbevallás, e-bankolás), amelyeket egyébként egyedül nem tudnának elvégezni.

„A teleházak lényege, hogy azok számára is hozzáférést biztosítanak az internethez, akiknek erre valamilyen okból nincsen lehetőségük” – mondta lapunknak Fejes István, a Magyar Teleház Szövetség (MTSZ) elnöke. „A hozzáférést nem csak anyagi okok gátolhatják, hanem az is, hogy ma Magyarországon nagyjából ezer olyan település van, ahol nincs elérhető ADSL-szolgáltatás” – tette hozzá a szakértő.

A teleházak ezért elsősorban az ország elmaradott régióiban működnek, ahol a lakosság nem rendelkezik számítógéppel, vagy nem tudja megfizetni a saját internet-hozzáférést, illetve ott, ahol a településszerkezet következtében jelenleg nincs szolgáltatói lefedettség. Jelenleg mintegy 350 hivatalos teleház működik, amelyik megfelel az elnevezés használatához előírt követelményeknek, és amely tagja a Magyar Teleház Szövetségnek. Emellett még nagyjából százra tehető azoknak a közösségi házaknak a száma, amelyek teleháznak nevezik ugyan magukat, de nem tagjai a szövetségnek.

Úgynevezett e-Magyarország pontból, azaz nyilvános (és nem közösségi) internetelérési helyből mintegy 1500 van országszerte. „Ez utóbbiak gyakran csak egy számítógépből állnak, és sokszor a helyi polgármesteri hivatal egyik szobájában vannak eldugva, így a lakosok nem is igazán használják ezeket ügyeik intézésére” – véli Fejes István. Egy korábbi kutatásra hivatkozva elmondta, hogy a teleházak viszont népszerűek a helyiek körében, évente egymillióan interneteznek bennük, a látogatók fele pedig hivatalos ügyek intézésére is használja a világhálót az ott dolgozók segítségével. Egyes teleházak 6-8 alkalmazottal és 15 számítógéppel működnek, de arra is akad elmondása szerint példa, hogy egyetlen alkalmazott foglalkoztatására sincs forrás. Egy teleház éves működési költsége nagyjából 3 millió forintra rúg.

Bár gyakran úgy jelenik meg a sajtóban, hogy a teleházakban teljesen ingyenesen lehet internetezni, ez nem igaz. Óránként nagyjából száz forint körüli összegért lehet a számítógép elé ülni, nyomtatni, fénymásolni, és igénybe venni a tanácsadók segítségét. Az első teleház egyébként 1994-ben jött létre Magyarországon.

Nem szűrik a pornót

Néhány évvel ezelőtt országos botrányt okozott, hogy egy teleházban egy fiatal úriember annyira belelendült a szexoldalak nézegetésébe, hogy elkezdte zaklatni a másik asztalnál internetező ifjú hölgyet. Illúzió az, hogy ki lehet tiltani a pornót a közösségi internetelérési helyekről, bár több teleház is próbálkozik tartalomszűréssel – vélik a szakértők. Véleménye szerint a leghatékonyabb szűrőt az jelenti, hogy a számítógépes teremben általában mindig többen ülnek, ami egyfajta kontrollt jelent az internetezők felett fölött. Mások őrködő szeme előtt ugyanis senki sem nézeget szívesen „piszkosnak” tartott tartalmakat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!