Hírek

2008.05.25. 06:20

Ház állott, most kőhalom…

Eddig mintegy 750 családot költöztettek ki abból az 1100 lakásból, amelyek útjában állnak a leendő Corvin sétánynak. A többi lakónak sincs más választása: készpénz vagy cserelakás.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A 101 házból már több, mint negyven eltűnt – fotó: Kallus György
[/caption]Kicsit még sétálni akartunk a szegényes Józsefvárosban, amely például Molnár Ferenc Üvegcipőjének világa. Aki látni szeretné, még most menjen. Lehetőleg fényképezőgéppel. Vagy festőállvánnyal. Mert itt bontanak már egy ideje. A környéken 2004-ben százegy romos épületre és 1100 komfort nélküli lakásra mondták ki, hogy útjában van a leendő Corvin sétánynak. Közülük már legalább negyven azóta eltűnt. A kijelölt nyomvonalon évről évre, tömbről tömbre haladnak a bontással. Lassan elfogynak a megszokott budapesti kerületek, elfogynak a régi házak. Manapság már az is meglepetés, ha megőrzik a házak homlokzatait, és a befektetők és tervezőik e díszletfalak mögött építik meg a lebontottaknál sokszor valóban értéktelenebb, új épületeiket. Visszaszorítják a nyomort és a gettót a Józsefvárosban. Kell a hely luxus-negyednek, amely a Corvin mozi–Práter utca–Szigony utca–Üllői út által határolt huszonkét hektáros területen terpeszkedik majd 2012-től.

No de azért még nem a fényes jövőt jöttünk dicsérni. Mert azt majd látni fogjuk úgyis. Jelenleg halott a környék. A házak csaknem teljesen üresek már. Amit a kiköltözők véletlenül otthagynak, az előbb-utóbb az éjszakai portyázók zsákmánya lesz. Mindent visznek, amiből pénzt lehet csinálni. Sok család készpénzre váltotta a lakását, de a szegényebbek inkább az önkormányzattal egyezkednek és új otthont választanak a cserébe felajánlott lakások közül. A gangos házak dohos udvarain gazdátlanul rohadnak a költözködés áldozatai: konyhabútor, matrac, lavór. A lépcsőházban egy falnak támasztott Jézus-kép áll. Valahol az épület mélyén egy flex visít, most vágják le a függőfolyosókról a régi, díszes vasrácsokat. „Nem kerülünk utcára, mert nem a mi hibánkból kell elhagyni a házat. Csak abban reménykedem, hogy itt, a közelben kapunk új lakást, mert a gyerekeimet nem akarom másik iskolába járatni. Valószínűleg mi költözünk ki utoljára innen” – mondja Erzsi a lakása előtti folyosóra kitett kis széken üldögélve. Nem sajnálja, hogy el kell innen mennie, pedig közel egy évtizedig lakott itt. Úgy tudja, két-három hét múlva érkeznek az első munkagépek.

Huszonkét hektárnyi álom és valóság

A Corvin sétány a tervek szerint 2012 decemberében készül el. A fejlesztő a Futureal csoport, a bontás előtti költöztetéseknek a Rév8 Zrt., a fővárosi önkormányzat és Józsefváros közös projektcége a felelőse és lebonyolítója. A monumentális beruházás fejlesztői programja 125 milliárd forintos, a közprogram pedig 18 milliárdos. Huszonkét hektáron 500 ezer négyzetméter alapterületű új luxusépületet húznak fel. Ebből 365 ezer négyzetméter a felszín felett épül, 135 ezer négyzetméter lesz a hozzá tartozó mélygarázs, valamint 20 ezer négyzetméter új közterület jön létre belső kertekkel, szabadtéri kávézókkal, sétálóutcával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!