Hírek

2008.05.27. 13:51

Gyurcsány: még várat magára a bal- és a jobboldal kiegyezése

A miniszterelnök szerint még várat magára a bal- és a jobboldal közötti történelmi kiegyezés, a demokratikus kompromisszum pillanata.

BAMA

Gyurcsány Ferenc Magyarország tiszteletbeli konzuljai előtt kedden Budapesten a bal- és a jobboldal közötti kiegyezés fundamentumaként említette, hogy a két oldalnak el kell fogadnia a másik történelmi, politikai és erkölcsi legitimitását. Úgy fogalmazott, benne nincs indulat politikai ellenfeleivel szemben. Mint mondta, politikai szövetségeseihez sem a szeretet érzésével viszonyul elsősorban, hanem nagyon pragmatikusan, az együttműködés lehetőségét keresve.

A miniszterelnök úgy látja, Magyarországon ma politikai küzdelem helyett időnként ádáz politikai harc folyik. A vereség nem a világvégét jelenti, ahogy a győzelem sem jelent mindenre felhatalmazást. Aki ma többségben van, holnap kisebbségben lesz - közölte a kormányfő. Mint mondta, egy demokratikus politikus életében csak egy dolog lehet biztos: hogy a győzelmet mindig bukás követi, előbb vagy utóbb. Csak annak szabad győznie, aki tud veszíteni is - hangoztatta, hozzátéve: úgy látja, Magyarországon van, akinek ebben még tanulnia kell. Gyurcsány Ferenc az elkövetkező két év kormányzati elképzeléseiről szólva azt mondta: ma már nem az egyensúly megteremtése, hanem a növekedés a kérdés. Álláspontja szerint olyan megoldást kell találni, hogy a szociális biztonság kialakult szintjének megőrzése mellett a növekedésből származó erőforrásokat elsősorban az ország versenyképességének, társadalmi, gazdasági megerősítésére fordítsák. Közölte, a ciklus második két éve politikájának a központjába a munkahelyteremtést, a munkára ösztönzést állítják. A kormányfő szerint a beruházásra, befektetésre, munkavégzésre irányuló szabályokat újra kell gondolni.

Ehhez pedig az adó- és járulékrendszer átalakítására, a szociális segélyezési rendszer jó néhány elemének újragondolására, az oktatás és a szakképzési rendszer megújításának folytatására van szükség - hangoztatta a miniszterelnök. A kisebbségi kormányzás jövőjéről azt mondta, az SZDSZ támogatása nem feltétel nélküli, de világos; minden olyan intézkedést támogatnak majd, amely a versenyképesség növelését és az egyensúly megőrzését szolgálja. "Hogy a támogatásnak mi a pontos kerete, az a lényeg szempontjából csak másodlagos" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A miniszterelnök közölte, azt tartja valószínűnek, hogy a kormány a liberálisok és a szocialisták "alapvető együttműködésének a bázisán" kitölti 2010-ig szóló mandátumát. Az, hogy ez parlamenti vagy egy megújított kormányzati együttműködés keretében történik, még a jövő zenéje - fűzte hozzá a kormányfő. Göncz Kinga külügyminiszter a tiszteletbeli konzulok előtt egyebek mellett arról beszélt, hogy a határon túli magyarokkal való kapcsolattartásban a modernizáció és a versenyképesség kulcskérdés lesz. Mint mondta, a cél az, hogy a körülményekben megteremtsék a szülőföldön maradás, boldogulás esélyeit.

A 2011-es magyar európai uniós elnökség hat hónapját olyan lehetőségnek mondta, amelynek során be lehet mutatni Magyarország kultúráját nemcsak Európának, de a kontinensen túli térségeknek is. Göncz Kinga ebben a tiszteletbeli konzulok segítségét kérte.
MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!