Hírek

2008.05.02. 17:21

Fizetni kell a bűnökért

Összesen 8,6 millió forintnyi bírságot kell fizetnie egy nagy magyarországi iparvállalatnak és egy országos élelmiszer-kereskedelmi láncnak

Kun Tamás

Összesen 8,6 millió forintnyi bírságot kell fizetnie egy nagy magyarországi iparvállalatnak és egy országos élelmiszer-kereskedelmi láncnak, miután egy rendőrségi razzia folyamán illegális szoftvereket találtak a cégek számítógépein. A rendőrség számára a Business Software Alliance (BSA) nevű civil szervezet hívta fel a figyelmet a törvénytelenségekre. A BSA a legnagyobb kereskedelmi szoftvergyártók érdekvédelmi szövetsége, amely elsősorban az illegális szoftverhasználat visszaszorításával összefüggésbe hozható tevékenységeket folytat.

A közel kilencmilliós kártérítést a két nagyvállalatnak a BSA számlájára kell befizetnie, emellett pedig be kell szerezniük a korábban nem tiszta forrásból származó programokat. Együttműködésükért cserébe a cégek neve nem kerül nyilvánosságra.

Tavalyi adatok szerint Magyarországon a felhasznált számítógépes programok 42 százaléka jogszerűtlenül kerül a különböző vállalatok szervereire. Ez jelentősen meghaladja az Európai Unió 36 százalékos átlagát. Az EU-ban az illegális szoftverek közel 11 milliárd dolláros veszteséget okoz az ágazat számára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!