Hírek

2008.05.15. 13:09

Fidesz: a kormány számoljon el másfél év egészségügyi kiadásaival!

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy számoljon el az elmúlt másfél év egészségügyi kiadásaival és a költségeket hozza nyilvánosságra.

MTI

A Fidesz felszólítja a kormányt, hogy számoljon el az elmúlt másfél év egészségügyi kiadásaival és a költségeket hozza nyilvánosságra; Mikola István és Pesti Imre, a legnagyobb ellenzéki párt két szakpolitikusa csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón beszélt erről. Mint Mikola István fogalmazott, jelentős pénzek vesztek el, az elszámolás pedig a továbblépés, az "újraépítkezés" feltétele.

A fideszes képviselők elmondták, hogy az egészségbiztosítási pénztárak megalakítására, a vezérigazgatók kinevezésére, a különböző hirdetésekre, reklámkampányokra, tanácsadói díjakra 1,5 milliárd  forintot költött a kormány az adófizetők pénzéből - immár feleslegesen.

Ami a részleteket illeti, a 22 regionális pénztár létrehozása  440 millió, a pénztárak vezérigazgatóinak fizetése 500 millió, a kommunikációs kampány 403 millió, hirdetések, médiavásárlás 130 millió forintot, a volt holland egészségügyi miniszter tanácsadói tiszteletdíja 7,5 millió forintot tett ki.

Az elszámolást kérő, Székely Tamás egészségügyi miniszternek címzett levélben az ellenzéki politikusok úgy fogalmaztak: "... a mai napig nem került nyilvánosságra, hogy hány tanulmányt rendeltek és mennyit fizettek értük, mennyibe kerültek a külföldi  tanulmányutak és milyen egyéb költségek merültek fel az  egészségbiztosítás privatizációjának szándéka kapcsán."

Mikola István, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának  alelnöke úgy véli, a kormány elvesztette hitelét és társadalmi  támogatottságát, amely biztosítékot jelenthet az egészségbiztosítás  átalakításához. Pesti Imre úgy fogalmazott, hogy az elmúlt másfél  évnek vannak pénzben nem kifejezhető veszteségei is. Ilyenek  szerinte az intézményi várólisták, a lakosság által ki nem váltott  gyógyszerek. Hozzátette: az ágazatból történő jelentős forráskivonás  oda vezetett, hogy megnőtt a kórházak adósságállománya.

A 2006-ban elindult egészségügyi reform nem volt más, mint  áldozat a költségvetés oltárán - fogalmazott Pesti Imre.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!