Hírek

2008.05.28. 18:44

Eltemették a megölt diákot

Nagyatádon szerda délután két óra tájban feketében vagy fehérben, fiatalon vagy idősen, de mindenki egy helyre igyekezett. Szabó József, a kaposvári Táncsics gimnázium 17 éves diákjának a temetésére.

Csikós Magdolna

A nagyatádi városközpontban lévő temető körül parkoló autók sora állt, a forgalom rendjét és a temetés békességét rendőrautó vigyázta. Hosszú ideig nem is akart elapadni az érkezők sokasága. A hangszórókból Vangelis zenéje, Demjén Ferenc és magyar zenekarok dalai hangzottak. Talán a 17 éves fiú kedvencei voltak.

 A város polgármestere, a képviselő-testület tagjai, intézményvezetők, önkormányzati dolgozók, ismerősök, barátok, egykori iskolatársak, játszótársak, a mostani osztálytársak szülei, a kaposvári gimnázium igazgatója és tanárai virágot szorongatva állták körül a felravatalozott fehér koporsót.

A hozzá vezető úton a gimnáziumi osztálytársak - ingükön gyászszalaggal - álltak sorfalat. A fiatalok közül a szertartás közben többen csaknem elájultak. Látszott: nem csak a tűző nap miatt. A lelki teher, a fájdalom nehezítette a helytállást. Talán még ők sem tudják, melyik borzalom az erősebb: az osztálytárs halála, vagy az a tudat, hogy másik két társuk ölt.
A temetést megelőző misén Kisnemes János esperes plébános a két éve még bérmálkozására készülő fiú emlékét idézte. Tőkés László püspök Erdélyből küldött szavaiban értelmetlennek és gonoszságtól vezéreltnek nevezte a 17 éves fiú halálát.

A széltől már mozdulni készült a lélekharang, amikor a mise végeztével kongatni kezdték, s hangjára a gyászolók utolsó útjára kísérhették Szabó Józsefet. Csaknem ötszáz ember vette körbe a sírhelyet, ahol imák sora hangzott. A családtagok egymásba kapaszkodtak. Az édesanya most is, még mindig erősnek volt. Az osztálytársak  helyezték el elsőként a síron a virágaikat, majd sírva, egymáshoz vagy szüleikhez, tanáraikhoz bújva az árnyékban kerestek menedéket.

A szülők azt kérték: a gyászolók személyesen ne nyilvánítsanak részvétet. Mégis a szertartás végén, amikor egy idős néni búcsúzó énekét már elnyomta az ismét felcsendülő Vangelis zene, a sírt beborították a koszorúk, és az emberek nem mozdultak. Hosszú percekig álltak, mintha várnának valamire.

Idén nem lesz több osztálykirándulás

Információink szerint a temetésen a kaposvári Táncsics Gimnázium osztályaiból két-két diák vett részt. Az iskolai osztálykirándulásokat törölték erre a tanévre. Kaposváron - mint megírtuk - elmaradnak a pedagógusnapi ünnepségek. Ezek a gyász pillanatai, nincs helye ünnepnek, mondta a polgármester.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!