Hírek

2008.05.07. 17:37

Cári pompa Medvegyevnek

Dmitrij Medvegyev új orosz elnök hivatalba lépése utáni első intézkedéseként Vlagyimir Putyint javasolta a kormányfői tisztségre.

Vég Márton

[caption id="" align="alignleft" width="260"] Dmitrij Medvegyev szerdán cári pompa közepette tette le az esküt
[/caption]Távozott az orosz elnöki székből Vlagyimir Putyin. Utóda, Dmitrij Medvegyev pedig szerdán igazi cári pompa közepette letette az esküt a moszkvai Kreml Nagy Palotájának András-termében, és ezzel hivatalba lépett. Harminc ágyúlövéssel köszöntötték. Az új elnök az eskü után mondott beszédében új hangsúlyokkal lepte meg a 2400 díszvendéget. „Az elnöki esküt az orosz népnek tettem, és az eskü első soraiban szerepel, hogy tiszteljem és védjem az emberi jogokat és a szabadságot. Ez a legfőbb érték társadalmunkban. Legfontosabb feladatomnak az állampolgári és gazdasági szabadságjogok fejlesztését tartom” – mondta Oroszország új elnöke. Majd birodalmi jelszavak helyett igazságosságról, a jog diadaláról, a középosztály bővítéséről beszélt és jelezte: Oroszországot elsősorban műszaki és intellektuális téren akarja naggyá tenni, vagyis modernizálni kíván. A külföldnek pedig a világ felé nyitott és konstruktív párbeszédre kész Oroszországot ígért. A központi hatalom megerősítéséről viszont egyáltalán nem beszélt.

Medvegyev Oroszország harmadik államfője lett a Szovjetunió 1991-es összeomlása óta. Putyin elnöksége idején miniszterelnök-helyettes volt, liberális gazdaságpolitikusnak tartják, a Gazprom orosz energiaóriás elnökeként is dolgozott. Azonban még az orosz közvélemény sem gondolja, hogy az új, fiatal vezető elődje utasításai és jóváhagyásai nélkül, önállóan fogja irányítani a nagyhatalmat. Nem meglepő módon Medvegyev első intézkedéseként Vlagyimir Putyint javasolta a kormányfői tisztségre az állami dumának. A javaslatot a tervek szerint csütörtöki ülésén vitatja meg az orosz törvényhozás, de kétség sem férhet elfogadásához. A testületben ugyanis több mint kétharmados többséggel bír az Egységes Oroszország párt, amelynek elnöki tisztét Putyin korábban elfogadta, s amelynek az államfői tisztségéből való távozásával automatikusan elnöke lett.

Putyin népszerűsége csúcsán adta át helyét Medvegyevnek. Tetszési indexe nyolcvan százalékos, főként a fiatalok kedvelik, de a lakosság többsége neki tulajdonítja a bérek és a nyugdíjak növekedését, a bűnözés megfékezését és a csecsen háborúk lezárását is. Valamint, hogy Oroszország visszanyerte nagyhatalmi státuszát – miközben nem éppen a szabadságjogok bajnokaként fog rá emlékezni az utókor.

Gorbacsov hidegháborútól tart

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy „imperialista konspirációt” tervez Oroszország ellen, mely a világot egy újabb hidegháborúba taszítaná. Gorbacsov egy brit napilapnak nyilatkozva elmondta: a Fehér Ház Oroszországhoz való békés szándékaiban többé már nem lehet megbízni. Szerinte Oroszországnak nincsenek ellenségei, ezért nem fogja megtámadni az Egyesült Államokat vagy más országokat. „Amerika folyamatosan emeli hadi kiadásait, és erősíti védelmi rendszerét egy Kínával vagy Oroszországgal való esetleges háború miatt” – figyelmeztetett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!