Hírek

2008.05.30. 16:55

A segély zsákutca, igazságosabb munkához kötni

Telefonbetyárkodásnak tartja Szepessy Zsolt, Monok polgármestere a testi épségét fenyegető hívásokat.

Boda Veronika

Telefonbetyárkodásnak tartja Szepessy Zsolt, Monok polgármestere a testi épségét fenyegető hívásokat. A BAZ megyei község független polgármesterét valószínűleg azért fenyegették meg, mert Monok képviselő-testülete úgy döntött, az önkormányzat közmunkához kötik a segélyt.

A polgármester kérdésünkre elmondta, a rendelet utat mutató, úttörő cselekedet az országban, amit bizonyít, hogy átvétele iránt már több önkormányzat is érdeklődött. Sárospatak, pedig pénteken el is fogadta azt.

„Ivánd és Sátoraljaújhely polgármestere is kérte már, a Pest megyei Kerepes jövő szerdán a képviselő-testület elé terjeszti ugyanezt a rendeletet” – mondta Szepessy. A polgármester szerint jól látszik, olyan folyamatot indított el, amelyet nem lehet megállítani. Mint mondta, szinte mindegy is, hogy a rendelet alkotmányt sért-e, mert mire az Alkotmánybíróságon valamilyen döntés születik az ügyben már olyan sok település fogja alkalmazni a rendeletet, hogy az magát a törvényt is meg fogja változtatni.

Szepessy szerint a társadalmi igazságtalanság miatt volt szükség a rendelet megalkotására. „Rengetegen vannak, akik becsületesen dolgoznak, iskolába járatják a gyerekeiket. De vannak, akik soha nem dolgoztak, mindig is segélyből éltek, amit a mostani rendszer még támogat is” – tette hozzá. - "A segély maga a „társadalmi zsákutca”, amely konzerválja a szegénységet. Ha a gyerek azt látja otthon, hogy nem kell dolgozni, és akkor is megélnek valahogy, akkor ha felnő, ő sem fog dolgozni. Ez pedig egy ördögi kör, így a társadalom nem jut előrébb” – magyarázta.

A polgármester elmondta, az olyan emberek ellen született a rendelet, akik mindent elkövetnek, hogy ne kelljen dolgozniuk. „Ezek az emberek megélhetés szinten a társadalom nyakán élősködnek” – fogalmazott. Hozzátette, csak azokat fogják közmunkára kötelezni, akik erre fizikailag és szellemileg is alkalmasak. Ezt pedig a háziorvos vagy az üzemorvos fogja kivizsgálni. Azok pedig, akik valóban dolgozni szeretnének és még nem találtak munkát, a közmunka révén újra hasznosnak és értékesnek érezhetik magukat. „Az önkormányzat az ilyen munkavállalóknak segít munkahelyet keresni, valamint ajánlólevelet is fog adni” – tette hozzá.

A monoki polgármester a segélyek egy másik fajtájáról, a családi pótlékról pedig azt mondta, a nem dolgozó iskolázatlan embereket arra ösztönzi, hogy minél több gyereket szüljenek, azért hogy ebből éljenek.

Kolláth: semmi nem tiltja, lehet követni Monokot

„Nem sérti az alkotmányt Monok község rendelete, ez mindössze politikai csúsztatás” – hangsúlyozta Kolláth György. Az alkotmányjogász kifejtette, a község mindössze észszerű megoldást keresett egy országos problémára, de ahhoz, hogy közmunkához kösse a segélyek kifizetését törvényi felhatalmazása nincsen. Hozzátette, mindemellett nincs olyan törvény sem, amely tiltaná ezt a gyakorlatot, tehát a rendelet nem sérti az alkotmányt. A jogász elmondta a közmunka nem büntetés, és ezen kívül is léteznek olyan segélyek, amelyek feltételhez kötöttek. Kolláth véleménye szerint a probléma végső megoldása a monoki példa követése lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!