Hírek

2008.05.06. 08:36

A MeH nem kötött magánnyomozói szerződést

A Miniszterelnök Hivatal nem figyeltette meg az ellenzéki politikusokat

MTI

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) nem rendelt meg magánnyomozói szolgáltatást, titkos információgyűjtést, megfigyelést vagy biztonságtechnikai tanácsadást, és nem fizetett sem a Finder Bt.-nek, sem a System Consulting Rt.-nek. Ez derül ki MeH honlapjára hétfőn feltett vizsgálati jelentés megállapításaiból.

A Miniszterelnöki Hivatal Ellenőrzési Főosztályának hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint a MeH és a felügyelete alá tartozó költségvetési szervek 2002. május 27. és 2003. december 31. között nem kötöttek szerződést magánnyomozói tevékenységre, biztonságpolitikai tanácsadásra és egyéb biztonsági szolgáltatás elvégzésére, ilyen jellegű dokumentum a központi irattárban nincs.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt követően kezdeményezett vizsgálatot, hogy április közepén a Magyar Nemzet arról írt: "politikai ösztönzésre" egy magánnyomozó cég 2002 december 13-án javaslatot tett, hogy körülbelül fél évig tartó "szakértői  felderítő-elemző" munkával "értékelhető eredményeket" tesz le a megrendelő asztalára az Orbán-kormány időszaka három meghatározó szereplőjének bűncselekménygyanús ügyleteiről. A cég a napilap szerint három emberrel foglalkozott: Orbán Viktor volt  miniszterelnökkel, Simicska Lajos volt APEH-elnökkel és Kalmár Istvánnal, a Magyar Posta volt elnök-vezérigazgatójával.

Egy újabb cikk nyomán Kapolyi László szocialista képviselő elismerte, hogy a tulajdonában álló System cégcsoport valóban kötött szerződést a Finder Magánnyomozó és Biztonsági Szolgáltató Bt.-vel, de a dokumentum keretszerződés jellegű volt, "politikusokat érintő  feladat fel sem merült" benne. Később a napilap azt állította, hogy a valódi megrendelő Keller László egykori közpénzügyi államtitkár volt. Keller László ezt cáfolta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!