Hírek

2008.05.07. 19:35

A kulturális főváros pillér programjai

A 2010-ben az EKF címet viselő három városhoz köthető irodalmi Nobel-díjasok találkoznak Pécsett a Könyvhét ideje alatt rendezett eseményen: a magyar Kertész Imre, a német Günter Grass és a török Orhan Pamuk.

Cseri László

A Művészeti Tanács a 2010-es programévnek a „Rítus” címet adta, mely a testület megfogalmazásában egyszerre hordozza magában az év és a pályázat „rituális”, sorsdöntő szerepét, jeleníti meg az év szimbolikus erejét, és közösségi cselekvő jellegét. A Rítus az átváltozás fázisait követi, ezt tükrözi az év három részre tagolt programja is.

Az elválasztó rítusok – 2010. január-május – a „Számvetés” jegyében zajlanak. Pécs városa ebben a szakaszban el kíván mozdulni a regnáló, leszakadt, periférikus helyzetéből, ki akar szakadni a múltból. A „kiszakadás” feltétele a szembenézés, számvetés azzal, ami a múltból a városra hagyományozódott. A határhelyzeti rítusok – 2010. június-augusztus – a „Kavalkád” címszót kapta. Ekkor a városi létben meglévő ellentétek, szerepek megfordítását kifejező programok kerülnek előtérbe. A befogadó rítusok – 2010. szeptember-december – a „Ritmusváltás” időszaka. Az új épületek, kulturális és szimbolikus terek „belakása” nem más, mint a teljesen újszerű programok, alkotások, akciók megvalósítása, melyek az európai kulturális mintákat is közvetítik, érvel a Tanács.

Az egyes rítusszakaszokon belül megvalósulnak a kiemelt, pillérszerű programok, melyek fő csomópontokat határoznak meg. A pillér programok tekintetében a Művészeti Tanács konkrét ajánlásokat fogalmazott meg, ezekből nyújtunk át egy csokrot olvasóinknak.

Január 3.: Széchenyi tér átadása – városi megnyitó.
Január 22.: A Magyar Kultúra Napja: Pécs kulturális fővárosi létének reprezentálása nemzeti szinten. Nemzetközi fotókiállítás a Nagy Kiállítótérben és a Pannon Filharmonikusok díszhangversenye.
Február 14-28. Az EKF 25 éves jubileumi programsorozatának párhuzamosan három helyen – Budapesten, Pécsett és Mohácson (Busójárás) – zajló nagyszabású diplomáciai és kulturális eseményekkel. Európa számára is megnyitja kapuit Pécs az EU vezetésének, az eddigi résztvevő 23 ország kulturális minisztereinek és a városok polgármestereinek meghívásával.
Március 15.: Pécsi Konferencia és Koncertközpont megnyitó ünnepsége. A Pannon Filharmonikusok díszhangversenye, melyet a kiírt zeneszerzői pályázat nyertesének Házavatási nyitánya nyit meg.
Március 15-től: Világsztárok Pécsett sorozat I. A magyar, a hazai zenei életben aktív szerepet vállaló vagy külföldön élő világhírű magyar muzsikusok (klasszikus, jazz, világzene) meghívása a hangversenyterembe.
Március 16.: Martyn Ferenc életmű kiállítás (helyszín: Városi Képtár).
Április 7.: Keserü Ilona életmű kiállítás a Zsolnay Nagy Kiállító Térben.
Május 30-31.: A máriagyűdi roma zarándoklat.
Június 1-7.: Nemzetközi Felnőtt Bábfesztivál.
Június 5 -10.: DIALÓGUS – A Könyvhét ideje alatt rendezett irodalmi rendezvénysorozat, mely magába foglalja a három EKF város irodalmi Nobel-díjával kitüntetett alkotóinak, Kertész Imrének, Günter Grassnak és Orhan Pamuknak találkozóját.
Június 16.: BAUHAUS kiállítás – A pécsi Bauhaus jelen (nem) léte olyan rejtett érték, mely nem csupán Európa, de a városban élők számára sem köztudott.
Július 22.: Eck–Verdi: Requiem (Horvát Színház, Szabadtéri Játékok, Pécs Káptalan színpad).
Július 26-31.: ICWiP Nemzetközi Ifjúsági Kulturális Hét, a U2 tervezett fellépésével.
Augusztus 1-14.: Vendégünk Isztambul. 2010-ben Pécs mellett Isztambul és a Ruhr vidéki Essen is elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. Mindkét város két-két hetet kap az átfogó bemutatkozásra 2010. augusztus hónapban.
Augusztus 14-31.: Vendégünk a Ruhr vidék.
Szeptember 6-12.: Improvizatio – Creatio Nemzetközi Szimpózium Liszt Ferenc emlékére.
Szeptember 15.: Lantos Ferenc életmű kiállítás megnyitója.
Szeptember 26-30.: Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó – Dante Isteni színjáték színművét alkalmazná balett színpadra és mutatná be közösen a Győri, a Szegedi és a Pécsi Balett.
Október 18.: Matisse és a Nyolcak Európája (Nagy Kiállítótér, Papnövelde u.).
November 1-16.: MEZZO Operaverseny és fesztivál, amely a televíziónak köszönhetően 38 országban népszerűsíti az EKF programot.
November 15-25.: Nemzetközi Stúdió Színházi Találkozó, a Pécsi Harmadik Színház és a Bárka Színház (Budapest) közös projektje.
December 1.: Pinczehelyi Sándor életmű kiállítás.
December 1-31.: XI. Nemzetközi Karmesterverseny.
December: a 2011-es év két kulturális fővárosa, Tallin és Turku képviselteti magát Pécsett és a régióban, nagyszabású zárógálán veszi át a stafétabotot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!