Hírek

2008.04.18. 14:19

Vizsgálat a testvérek kapcsolattartásáról

Ombudsmani vizsgálatot kezdeményez a Nevelőotthonok Nemzetközi Szövetségének magyarországi egyesülete

mti

Ombudsmani vizsgálatot kezdeményez a Nevelőotthonok Nemzetközi Szövetségének (FICE) magyarországi egyesülete, mert több olyan jelzést is kaptak, hogy az intézményes keretek között nevelkedő gyerekek nem tarthatják testvéreikkel a kapcsolatot. Az országos gyermekparlament pénteki budapesti ülésén kiderült az is: a különböző intézetekben elhelyezett fiatalok ellátásában hatalmas aránytalanságok vannak.

A nyilvános "parlamenti" ülésen felszólaló fiatalok közül többen is jelezték, hogy távoli nevelőotthonba helyezték, vagy külföldre adták örökbe testvéreiket. Az állami gondoskodásban felnövekvő gyerekek számára azért van különös jelentősége a testvérekkel való kapcsolattartásnak, mert sok esetben (szülők és nagyszülők hiányában) ezek a szálak jelentik az egyedüli családi kötődést.

Radoszáv Miklós, a gyermekparlament ülését levezető szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy törvény rögzíti a testvérek kapcsolattartását, és ettől csak akkor lehet eltekinteni, ha az valamiért nem szolgálja a gyerekek érdekeit. A nyolcezer, nevelő-, vagy gyermekotthonban élő fiatal érdekeit képviselő parlament évente ülésezik, a neveltek ezen a fórumon adhatnak hangot problémáiknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!