Hírek

2008.04.23. 18:06

Tandíj, avagy hatlépcsős tanulópénz

A Magyar Rektori Konferencia elfogadta azt a javaslatot, ami a felsőoktatási költségtérítéses rendszer átalakításáról szólt. Az új tervezet szerint hat teljesítménykategóriába sorolnák a diákokat.

Kun Tamás

„Igazságosabb teherelosztás és jobb teljesítményösztönzés” – így vélekedik a Magyar Rektori Konferencia (MRK) az általuk kidolgozott felsőokatatás-finanszírozási javaslatról. „Nem korrekt, felháborító tervezet” – így pedig a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) ugyanarról az elképzelésről.

A rektori konferencia elképzelése szerint 2010-től a diákokat legalább hat teljesítménykategóriába sorolnák előző évi tanulmányi eredmények alapján. A legjobban teljesítő hallgatók kerülnének a legfelső kategóriába, ők alkotnák a teljesen államilag finanszírozott képzést. A tovább öt kategóriába tartozó tanulóknak teljesítményarányosan kellene fizetniük. Azaz, minél gyengébb tanulmányi eredményt mutatna fel egy diák, annál nagyobb részét finanszírozná a képzésnek.

Hiller István oktatási miniszter az elképzelésről elmondta: „A tárca minden olyan javaslatra nyitott, ami a felsőoktatásban a mennyiségi után a minőségi változtatást segíti.” A szakminiszter azt is hozzátette: ha a jövő szerdára összehívott Felsőoktatási Kerekasztal egy kiérlelt döntést dolgoz ki, akkor az a kormány elé is kerülhet.

A kormánnyal és a tanárokkal ellentétben a diákok nem ilyen derűlátóak. A HÖOK becslései szerint az új tervezet megvalósulása esetén a jelenlegi 60 ezer diák helyett mindössze 10 ezer tanulmányait finanszírozná az állam. „Ezt pedig nem támogatjuk” – jelentette ki lapunknak Miskolczi Norbert, a HÖOK elnöke. „A HÖOK nem fog belemenni, hogy kevesebb államilag finanszírozott hallgató legyen, mint eddig. Ha jól emlékszem, nemrégiben erről tartottunk is egy népszavazást” – emlékeztetett az elnök. A hallgatói önkormányzatok országos választmánya jövő hétfőn fogja részletesen megvitatni a tervezetet. Miskolczi Norbert bízik benne, hogy komoly egyeztetések történnek majd a Felsőoktatási Kerekasztal keretein belül. „Sajnos a rektorok hozzáállásáról mindent elmond, hogy a konferenciájuk ülésére először nem is akartak beengedni engem.” A HÖOK elnöke ennek ellenére reménykedik, hogy tárgyalóasztal mellett sikerül kompromisszumos megegyezésre jutni. De ha ez mégsem történne meg, akkor nem zárja ki annak lehetőségét, hogy utcára vonulnak a tiltakozó diákok.

Pokorni Zoltán szerint ha 2010-ben már a Fidesz lesz kormányon, akkor minderre nem lesz szükség. A Fidesz alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette: „Akármi is történjék az elkövetkező időszakban, a következő polgári kormány eltöri a tandíjat, akárhogy is hívják azt.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!