Hírek

2008.04.14. 13:40

Sztrájk miatt nem jelent meg a Le Monde

Az 1944-es megalapítása óta első alkalommal nem jelent meg a párizsiak délutáni napilapja, a Le Monde. A 320 ezer példányban nyomott újság munkatársai múlt kedden elsöprő többséggel döntöttek a sztrájk mellett. Így a szerkesztőségben nem készült el a keddi szám.

BAMA

Bár sztrájkra már volt példa a Le Monde történetében, de mindig más lapok iránti szolidaritásból. Most azonban az alkalmazottak a cégüket érintő tervezett létszámleépítések ellen tiltakoznak, a vezetőség ugyanis elbocsátaná a szerkesztőség negyedét, s ez nem csak nyugdíjazásokkal járna, illetve az önként távozók helyére nem vennének fel új munkatársakat, hanem főállású újságírókat is elküldenének.

A kiadó tíz napja jelentette be, hogy drasztikus leépítéssel próbálná 2010-ig rendezni a napilapot kiadó médiacsoport pénzügyeit. A kiadó már 150 millió euró (38 milliárd forint) tartozást halmozott fel, s csak tavaly 20 millió euró veszteséget könyvelt el. Az 1600 embert foglalkoztató cég 130 munkahelyet szüntetne meg, ebből 85-90-et a 600 fős napilapnál. Felszámolnának egyébként több veszteséges kiadványukat, így a fiataloknak szóló Fleurus Presse vagy a Cahiers du Cinéma című, nemzetközi hírű filmes havilapot is, valamint a vallásos jellegű kiadványokra specializálódott La Procure könyvesbolthálózatot.

A fájdalmas döntésektől az igazgatóság két év alatt 15 millió euró megtakarítást remél. Eric Fottorino lapigazgató szerint a lépéseket a munkatársaknak tudomásul kell venniük, ugyanis a Le Monde pénzügyi helyzete a példányszám növekedése ellenére is olyan rossz, hogy hosszabb távon az újság függetlensége kerülhet veszélybe. Fottorino szerint a pénzügyi probléma fő oka, hogy elődeinek nem volt erőssége a gazdasági irányítás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!