Hírek

2008.04.21. 13:52

Szilvásy nem jó szívvel oldotta fel a titkosítást

Szilvásy György "nem jó szívvel" oldotta fel a nemzetbiztonsági védelemről szóló kormányhatározat titkosítását, mert - mint mondta - a védelmi objektumok listája minden ország számára védendő információ.

BAMA

A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter erről a nemzetbiztonsági bizottság hétfői ülésének  nyilvános részében beszélt, amelyen a fideszes és kereszténydemokrata képviselők nem vettek részt. Szilvásy György  hangsúlyozta: aggályosnak tartotta a titkosítás feloldását, de miután a fideszes képviselők a nemzeti érdekekkel ellentétesen információkat adtak ki a dokumentumról, nem volt más választása a bizalom visszaállítása érdekében.

A történtek előzménye, hogy Kósa Lajos és Demeter Ervin fideszes képviselők interpellációt intéztek hozzá, mert szerintük egy  kormányhatározat módosítása lehetőséget ad az önkormányzatok és a  politikai elit megfigyelésére. Az interpellációk hétfőn hangzanak el  a parlamentben. A titokminiszter tájékoztatása szerint a kormányhatározat 1998 április 1-én lépett hatályba, 2004-ig az önkormányzatok is benne  voltak a nemzetbiztonsági védelmi körben, de egy módosítással az  ügyészségek és a bíróságok kerültek a helyükre.

Hangsúlyozta: minden évben kockázatelemzést végeznek a kihívások és ezzel párhuzamosan a nemzetbiztonság kapacitását figyelembe véve.  Ennek eredményeként kerültek vissza az önkormányzatok, a kerületek,  a megyei közgyűlések az objektumvédelmi körbe, mivel a 3000 milliárd  forintnyi uniós támogatásból 2000 milliárdot ebben a szférában  költenek el - közölte. Szilvásy György felhívta a figyelmet arra: a nemzetbiztonsági védelem semmilyen többletjogosítványt vagy felhatalmazást nem ad, célja a segítségnyújtás, hogy időben észleljék a törvénytelenség szándékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!