Hírek

2008.04.24. 18:19

Szemtől szemben hallgatott a kormány

Újabb közmeghallgatásra ült össze a kormány, valamint civil és szakmai szervezetek képviselői. A Munka, tudás, tulajdon kormányprogramról szóló párbeszéden elmaradtak az összecsapások, helyettük csupán javaslatok röpködtek a két asztal között.

Hampl Márta

„Nagyobb segítséget kéne nyújtani a kis- és közepes vállalkozásoknak. Ennek egyik módja, a támogatási arányok megváltoztatása: a jelenlegi 30-40 százalékos támogatások helyett legalább 50 százalékos juttatást kéne az államnak folyósítania” – javasolta Tokár István, a Magyar Iparszövetség elnöke. A szakember úgy látja, a munkabért terhelő adók csökkentésével ugyancsak elősegíthetnék az ágazat fellendülését. Problémaként merült fel a szakképzett munkaerő hiánya is, melyet Gyurcsány Ferenc szerint csak kormányzati beavatkozással lehet megoldani. Konkrét javaslatok azonban nem merültek fel a tanácskozáson.

Annál élesebben fogalmazódott meg azonban a szakmunkások képzésének kérdésköre. Tokár István szerint túlságosan kitolódott a gyakorlati képzés megkezdésének időpontja, a jelenlegi 16 éves kor helyett már 14 éves korban el kéne kezdeni a nebulók gyakorlati okítását. A kormányprogramól szóló tanácskozáson megjelent mezőgazdasági szektor képviselői az agrárképzés színvonalának javítását szorgalmazták. „Ellenőrzés nélkül képeznek agrár-szakembereket a különböző oktatási intézmények” – hangsúlyozta a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének főtitkára. Horváth Gábor emellett kiemelte: túl soknak tartják ebben az ágazatban a két munkanap közötti 11 órás szünetet, így javasolják, hogy csökkentsék le azt 8 órára.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!