Hírek

2008.04.23. 16:48

Segítség nélkül a szenvedélybetegek?

„Az egészségügyben folytatódik a rombolás, a zűrzavar, a káosz és a fejetlenség" – jelentette ki Balog Zoltán. Az ellenzéki képviselő szerint emberi jogi problémákat is felvet az Országos Addiktológiai Intézet (OAI) május elsejei, indoklás nélküli bezárása.

Boda Veronika

Az Országgyűlés szakbizottságának fideszes elnöke szerint elfogadhatatlanok Horváth Ágnesnek, a távozó egészségügyi miniszternek az addiktológiai intézet bezárása mellett felhozott érvei. „Nem felelnek meg a valóságnak az alacsony hatékonysági mutatók, és az sem, hogy ne lenne alkoholstratégia Magyarországon” – érvelt Balog. Balog felidézte, hogy Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az OAI megszűnésével előálló helyzet újragondolását, független szakmai testület létrehozását sürgette. A vizsgálat szerint az addiktológia ügye országosan a működésképtelenség szélére került, az alkohol- és szenvedélybeteg-gondozó intézmények finanszírozása a fővárosban a felére csökkent – tette hozzá. Szabó Máté arra hívta fel a figyelmet, hogy az országos intézet megszűnése következtében az alkoholpolitika koordinációjának nem lesz hatékony háttérintézménye, ennek következtében lassulhat, akár időlegesen le is állhat a szakterület orvos-szakmai fejlesztése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!