Hírek

2008.04.08. 14:14

Psyché, a képzeletbeli költőnő ismét hús-vér asszony a színpadon

Sok előadóművész állította már színpadra Weöres Sándor Psyché című művét. Az alkotás egy 18. századi fiktív költőnő fiktív műve, amelyben a szerző főhőse által a nőiséget ábrázolja.

R. V.

Versekkel, naplórészletekkel, prózai művekkel. Weöres Psychéjének, a soha nem élt Lónyai Erzsébetnek, Kazinczy Ferenc képzelt kortársának, aki afféle Pallas Athénéként a 20. századi költő agyából pattant ki, talán Bódy Gábor filmje adta a legnagyobb ismertséget. Most Palya Bea mutatja be saját feldolgozását a Költészet Napja alkalmából szerda este fél 8-kor a Művészetek Palotájában. A koncerten az énekesnő magyar, bolgár és cigány dalokat szólaltat meg. Psyché vershangja, Weöres Sándor mellett a költőnő énekhangját ő adja. „Énekelj a saját hangodon, legyél őszinte, a szívedből, a hasadból jöjjön a hang. És tudd, hogy miért énekelsz!” – mondja Palya Bea.

A művész néptáncosként indult, néprajzot tanult. Pályáján a népi kultúra egyik őrzője és szintetizálója, világzenei áramoltatója. Gyerekkora óta táncol és énekel. Az ELTE néprajz szakán szerzett diplomát 2002-ben. Mindig is érdekelték a zenei találkozások, a különböző műfajok keveredése. Ma már saját dalait írja. A Psychéről így beszélt: „nekibirkóztam a feladatnak és Weöres Sándornak: játék és öröm, de ádáz harc is a Költővel, a Költőnővel...”

Néhány idézet Psychéről: „Ismeretlen poetria” – „Csinos czigány nőcske Schadarada Huiheiről” – „Fénylett, mint a csillag” – „Férjének lovai és kocsikerekei gázolták halálra”. Végül egy részlet azoknak, akik Psychével találkoznak: „Ha merészkedel verseim és jegyzéseim megismerned: készülődjél arra, hogy utána már nem az léssz, aki eleddig valál. Meglátod az élet másik oldalát: az ismeretes Férfiúi Világon túl rejtező Asszonyi Világot...”

R. V. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!