Hírek

2008.04.30. 12:34

Pilisszentkereszt szabályozta a Szlovák Ház használatát

Pilisszentkereszt képviselő-testülete keddi ülésén szabályozta a Szlovák Ház használatát; a szabályozás értelmében az épület a jövőben elsődlegesen hatósági feladatok és közfeladatok ellátására vehető igénybe.

BAMA

A polgármester szerint ezzel az eddigi használat kereteit adták meg, a helyi szlovák kisebbségi önkormányzat vezetője viszont azt sérelmezi, hogy csak alkalmilag használhatják az ingatlant. Lendvai József polgármester a távirati irodának szerdán elmondta, két döntést hoztak. Az egyikben meghatározták a nemzetiségi önkormányzatoknak átadott ingatlanok körét; ebben használati jogot adtak egy szolgálati lakás, iroda ingyenes használatára. Ez egy plusz lehetőség, ilyen eddig nem volt, még a Szlovák Házban sem - jegyezte meg. Közölte, a testület egy másik döntésével a Szlovák Ház működését szabályozták.

Az MTI birtokába került szabályzat szerint a Szlovák Ház emeleti irodahelyiségét az önkormányzat elsődlegesen tárgyalási célra, hatósági feladatok és közfeladatokellátására használja. A tárgyalót a nemzetiségi önkormányzatok, a Pávakör, a Pilisszentkereszti Szlovákok Szervezete, a Szlovák Regionális Központ, valamint a község bejegyzett társadalmi szervezetei vehetik igénybe - alkalmilag és a szükséges mértékben - alapfeladataik ellátásához.

A polgármester szerint gyakorlatilag eddig is minden így működött, hiszen a házat a szervezetek csak alkalmilag vették igénybe korábban is. Mint mondta, mindössze annyi történt, hogy szabályzatban rögzítették a települési önkormányzat tulajdonában lévő Szlovák Ház használatának kereteit. Másképp értelmezi a testület határozatát a szlovák kisebbségi önkormányzat vezetője, aki azt sérelmezi, hogy a jövőben csak alkalmanként használhatják az épület helyiségeit.

Demjén Tamásné kedden - miután a képviselő-testület 6:4 arányban  elfogadta a Szlovák Ház működési szabályzatát - arról tájékoztatta  az MTI-t, hogy az elfogadott tervezetről csak az ülés előtt  értesült, s ekkor szembesült azzal, hogy azok a kérdések, amelyekben  állítása szerint az egy hónapig tartó egyeztetéseken megállapodtak,  nem kerültek bele a határozattervezetbe. Mint fogalmazott, ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Szlovák Ház helyiségeit nem használhatják úgy, ahogyan eddig. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a használatot három hónapra előre egyeztetniük kell, s a váratlan, rendkívüli esetekben is legalább egy héttel korábban jelezniük kell, ha ott szeretnének rendezvényt tartani. Közölte: szerdán az önkormányzat felettes szervéhez, a közigazgatási hivatalhoz fordulnak.

Az ügy előzménye, hogy a pilisszentkereszti önkormányzat márciusban úgy döntött: a helyi szlovák kisebbségi önkormányzati testületnek ki kell költöznie az eddig általa használt irodahelyiségből, a Szlovák Házként ismert önkormányzati épületből. Az ügyben a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vizsgálatot folytatott, a kisebbségi jogok országgyűlési biztosa pedig jelentést készített. A pilisszentkereszti önkormányzati testület ülésén április  elején született megállapodás arról szólt, hogy egyelőre nem kell  kiköltöznie a Szlovák Házból a szlovák kisebbségi önkormányzat  irodájának, április 30-ig megoldást találnak az intézmény  elhelyezésére.

Az esettel kapcsolatban Göncz Kinga külügyminiszter korábban úgy nyilatkozott: a pilisszentkereszti kérdést a szlovák kormány emelte diplomáciai üggyé. Múlt csütörtökön Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára úgy  nyilatkozott az MTI-nek, hogy a kormány semmilyen módon nem akarja  befolyásolni a pilisszentkereszti települési és szlovák kisebbségi  önkormányzat április 30-ig tartó tárgyalásait. Gémesi Ferenc mindezt azzal összefüggésben mondta, hogy egy hete  Robert Fico szlovák kormányfő fogadta a pilisszentkereszti szlovákok  küldöttségét, majd a találkozó után közölte: kormánya kész pénzt  adni gondjaik megoldására, ugyanannyit, mint amennyit a magyar  kormány hajlandó adni, tekintve, hogy a magyarországi kisebbségekkel  való törődés Budapest feladata.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!