Hírek

2008.04.18. 12:01

Ötször támadták meg másfél év alatt Gyurcsányt?

Az elmúlt másfél évben ötször támadták meg Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt - állítja a zoom.hu hírportál. Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek pénteken azt mondta, soha nem nyilatkoznak a kormányfő biztonsági ügyeiről.

BAMA

A portál szerint a titokban maradt öt támadásból három enyhébbnek ítélhető, de két esetben komoly veszélyben volt a kormányfő testi épsége. Az első eset 2006 őszén történt Tihanyban, amikor Gyurcsány Ferenc egy közeli ismerősét látogatta meg, és a villa kapuján kilépve egy öt főből álló, botokkal felfegyverzett csoport állta el az utat. A zoom.hu úgy tudja, rövid szóváltás, majd dulakodás kezdődött és a randalírozó csoport csak akkor szaladt szét, amikor az egyik testőr elővette a fegyverét. A miniszterelnök az őt védő testőröknek megtiltotta, hogy az esetről elöljáróiknak jelentést tegyenek - állítja a portál. Az MTI a kormányzati körökből úgy értesült, Gyurcsány Ferenc a kormány vendégházában töltött hétvégén futni indult Alsőörsre, és miután többen felismerték, kisebb demonstrációt szerveztek ellene. Botok azonban nem voltak a tüntetőknél és született jelentés az ügyről - közölték az MTI-vel.

A zoom.hu szerint a második eset tavaly április elején a Puskin moziban történt, ahol a miniszterelnököt egy csoport várta, vezetőjük pedig - amúgy a tüntetésekről és a zavargásokról a rendőrség számára ismert férfi - felszólította társait, hogy a közeli íjászboltban "igaz magyar módra" fegyverkezzenek fel, és támadják meg Gyurcsány Ferencet. A fenyegetést komolyan vevő biztonságiak azonban kivitték a kormányfőt a moziból. Az MTI úgy tudja, a miniszterelnök a feleségével ment moziba aznap, és miután korábban értek oda, a környéken sétáltak. Ennek hatására egy, a Semmelweis utcai Magyarok Háza felől érkező ember kezdett szervezkedni: ismerősöket toborozni, tojást vásárolni. Mivel ezt a köztársasági őrezred is észlelte, azt tanácsolták a kormányfőnek, hogy az előadás vége előtt menjenek el a moziból - közölték kormányzati forrásból a távirati irodával.

A portál harmadik esetként a tavalyi a holokauszt emléknapot említi, amikor Gyurcsány Ferenc úgy döntött, beszél a tiltakozókkal. A biztonságáért felelős parancsnok ellenezte az ötletet, a kormányfő ennek ellenére megtette ezt, és párszáz méteres "tempós séta" után, tojás, szendvics és üdítős doboz záporban az őrezred további néhány tagja segítségével jutott be az Országházba. A távirati irodának ezt határozottan cáfolták kormánykörökből: állításuk szerint nem ment oda a tiltakozókhoz és kimenekítés sem történt.

A negyedik támadás - a zoom.hu szerint - tavaly december 19-én volt, amikor a Margit-híd pesti oldalán kapott tojászáport a miniszterelnöki konvoj. Az ötödik eset ismét a Margit-hídon történt: ökölnyi kő találta el a miniszterelnöki konvoj második autó anyósülés felőli ablakát. A testőr a szétrobbanó ablak szilánkjaitól könnyebb sérüléseket szenvedett - olvasható a portálon.

Az MTI-vel kormányzati források erről az esetről azt mondták, a rendőrök már a parlamentnél felfigyeltek arra, hogy két ember a miniszterelnöki autókat nézegeti és fényképez. Közülük az egyik dobott követ a kísérőkocsira, amelynek a szélvédőjét valóban eltalálták, de a sofőr felőli oldalon. Az ablak pókhálósan berepedt, de az autó nem állt meg, továbbhajtott és a testőr sem sérült meg - tájékoztatták nem hivatalosan az MTI-t.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!