Hírek

2008.04.29. 13:16

Miért nem nyerek sosem, ha mindennap betelefonálok?

Olvasónk rendszeresen betelefonál az egyik televíziós nyereményjátékba. Eddig még csak be se kapcsolták. Vajon mi lesz a telefonálás emelt díjával?

BAMA

A pénznyerő telefonos játékkal érdemes vigyázni. A látszat ugyanis csal. A résztvevők zöme azt hiszi, tudja, miként működnek. Felhívjuk a megadott számot, a tévében felveszik a kagylót, mi megmondjuk a választ, és nyerünk. Nem így van – mondták el a Magyar György és Társai Ügyvédi Irodában. Ezt ugyan a képernyőről közlik, de burkoltan. A valóságban a játék a következőképpen megy. A telefonáláshoz egy bizonyos időintervallum áll rendelkezésre. Ezalatt a nyereményre áhítozók felhívják a számot. A központi rendszer automata-hangja jó esetben beleszól a kagylóba, hogy regisztrálta őket. Rossz esetben még ennyi sem történik.

Öt-tíz perc alatt rengeteg hívás érkezik. Akár több ezer. A gép kisorsol egyetlen telefonszámot, amelynek tulajdonosát visszahívják. Ő nem azért szerencsés elsősorban, mert tudja a választ, hiszen az könnyű. Hanem azért, mert annyi telefonáló közül ő az, akire  a gép „választása” esett. Az úr vagy hölgy tehát megmondja tippjét a megfejtésre. A játék lényege: minél könnyebbnek látszó kérdést feltenni, hogy minél többen telefonáljanak. Az ő pénzükből hízik a nyeremény összege, amelynek csak egy részét viszi el a nyertes. A másik része a tévécsatorna haszna.

Hogy az egész egy nagy átverés? Nincs ellene jogi védelem – mondja a szakember. Ha volna, nem csinálná annyi tévétársaság szerte a világon, köztük nálunk is egyre több csatorna. Azzal, hogy felhívjuk a számot, úgynevezett ráutaló magatartást mutatunk. Vagyis beleegyeztünk a feltételbe: részvételünk árát, az emelt díjas hívást készek vagyunk kifizetni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!