Hírek

2008.04.27. 17:47

Májustól ellenzékben a liberálisok

Ki kell mondani, ez a házasság nem működik – hangsúlyozta Kóka János az SZDSZ elnöke vasárnap. A rendkívüli gyűlésén a küldöttek nagy többsége a koalíció felmondása mellett voksolt.

Tóth Marcella

Kilép az SZDSZ a koalícióból április 30-ával – így döntöttek a szabad demokraták a rendkívüli küldöttgyűlésen Budaörsön, amelynek egy autókereskedés adott otthont. A szakításra 434 küldött szavazott igennel, 53 nemmel, 32-en pedig tartózkodtak. Elutasították Szentkuti Károly Győr-Moson-Sopron megyei elnök és három másik politikus javaslatát, hogy csak szeptember 1-jén lépjenek ki a koalícióból. 

Kóka János a szavazás előtt konstruktív ellenzékiséget ígért a kormánynak. Hangsúlyozta, nem akarnak előrehozott választásokat. A pártelnök azt mondta, együttműködést szeretne kötni Fodor Gáborral.
Kóka János pártját egy lábosban melegített békához hasonlította, amely nem veszi észre, hogy megfő. Ha a miniszterelnök nem mondja ki, hogy a koalíciós szerződés nem szentírás, nincs egészségügyi reform és adócsökkentés, akkor nem veszik észre, hogy egyre életveszélyesebb a politikai környezet – mondta a pártelnök. Hozzátette: az utolsó pillanatban sikerült kiugraniuk.

Bizalmi szavazást szeretne az MDF

Az MDF ma arra fogja kérni a miniszterelnököt, kezdeményezzen bizalmi szavazást a személyéről – így reagált Dávid Ibolya elnök arra, hogy az SZDSZ otthagyja a koalíciót. A KDNP szerint csak a következő hetekben derül ki, valójában mit jelent a szakítás. A Fidesz utalt rá, társadalmi támogatottsága után elfogyott a kormány parlamenti többsége is.

Az MSZP vállalja az önálló szocialista kormányzás felelősségét és biztosítja az ország kormányozhatóságát – hangsúlyozta Nyakó István, a párt szóvivője.„Nem az orrunkat hordjuk fent, hanem felemelt fejjel távozunk ebből a kormányból, amely nemet mond a reformokra” – hangsúlyozta Horváth Ágnes. A leköszönö egészségügyi miniszter hozzátette: a koalíciós szakítás nem a személye miatt történik meg. Véleménye szerint a szocialista párt most visszafordítja a megkezdett egészségügyi reformot. A népszavazás elvette a szocialisták maradék bátorságát a reformok befejezésére.

Fodor Gábor szerint a napnál is világosabb: változtatni kell. Ha az SZDSZ-t újra a parlamentben akarják látni, személyi és tartalmi megújulásra van szükség. Fodor a párt június 7-i tisztújító gyűlésére utalva azt mondta, vállalja az elnökséget, de csak akkor, ha a küldöttek mellé állnak, s hangos igent mondanak a változásokra. Hozzátette: ő itt lesz, hogy kivezesse a pártot a kátyúból.

Az MSZP vállalja az önálló szocialista kormányzás felelősségét és biztosítja az ország kormányozhatóságát – hangsúlyozta Nyakó István, a párt szóvivője. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!