Hírek

2008.04.08. 16:59

Kiszolgáltatottak a fiatalok

A fiatalok és a gyerekek a legkiszolgáltatottabb fogyasztók, ezért különös védelemre szorulnak – hangzott el egy tegnapi konferencián. Már az iskolákban fel kellene készíteni őket arra, hogy tudatosan vásároljanak.

Németh Márk

– „Elmúltál 18 éves?”

– „Nem, még csak tizenhat vagyok!”

– „Mondd azt, hogy már elmúltál, csak akkor adhatom el neked azt a doboz cigit!”

– „Jó, akkor tizenkilenc vagyok”

– „Tessék itt a cigi”.

Ez a jellemző párbeszéd zajlott le a fogyasztóvédők egyik ellenőrzése során, amikor azt vizsgálták „beépített” gyerekekkel, hogy vajon kiszolgálják-e a boltosok dohányáruval vagy alkohollal a kiskorúakat. Az ellenőrzések eredménye kiábrándító: a tavaly tavaszi akció során két alkalomból egyszer gond nélkül, vagy a fent említetthez hasonló alibizéssel vásárolhattak a gyerekek a számukra tiltott termékekből. Az ősszel megismételt razzián már kicsit kedvezőbb volt a helyzet: alkoholos italt minden harmadik, cigarettát pedig minden negyedik esetben adtak el a boltosok a tinédzsereknek – számolt be a tavalyi ellenőrzések tapasztalatairól egy szakmai konferencián Wittich Tamás, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) főigazgatója.

A hatóság több visszaélést talált az dohánytermékek és az alkoholos italok reklámjainak vizsgálatakor is. Gyakran például iskolák közelében is találkoztak hasonló hirdetésekkel, ami nem engedélyezett. A főigazgató megemlítette emellett az egyik elektronikai cikkeket forgalmazó áruházlánc százmilliós bírságot kapott szlogenjét is („Hülye, aki nem ünnepel”), amely véleménye szerint különösen károsan befolyásolta a gyerekek értékítéletének a fejlődését. „Az időskorúak mellett ma a fiatalok és a gyerekek a legkiszolgáltatottabb fogyasztók: nem ismerik a saját jogaikat, ezért nem is tudják azokat érvényesíteni” – magyarázta Wittich Tamás.

Mindezek miatt az NFH idén kiemelt figyelmet szentel a fiatalok, gyermekek védelmének. „Ha tizennyolc éven aluliak sérelmére követnek el jogszabálysértést, kötelező lesz fogyasztóvédelmi bírságot kiszabni” – idézte a hamarosan a parlament elé kerülő fogyasztóvédelmi törvény tervezett módosítását Lamperth Mónika, szociális és munkaügyi miniszter. Véleménye szerint különösen fontos szerepe van az oktatásban annak, hogy tudatos fogyasztókká váljanak a magyar fiatalok.

Ezért nagy szükség lenne arra, hogy már az iskolában fogyasztóvédelmi ismeretekkel is gazdagodjanak a gyerekek. Első lépésként bekerült a fogyasztóvédelem a Nemzeti Alaptantervbe az alapismeretek közé, és a pedagógusokat is rendszeresen képzik, hogy ilyen jellegű órákat tudjanak tartani.

A szociális és munkaügyi miniszter a készülő fogyasztóvédelmi törvény főbb módosításai közül még kiemelte, hogy egyes esetekben nagyobb nyilvánosságot kapnak majd a hatóság döntései. Így például a jövőben közzé kell tenni az egymillió forint feletti bírságokat. Ez azért fontos hogy a vásárlók tudomást szerezzenek azokról a helyekről, ahol rossz minőségű árut próbálnak meg rájuk sózni.

Jelentősen emelkednek a fogyasztóvédelmi bírságok. Árbevételtől tennék függővé a büntetés mértékét: 10 milliárd forint bevételnél például az alsó határ 600 ezer forint lenne. Azt is kötelezővé tennék, hogy a kereskedőknek a fogyasztók írásos panaszára minden esetben harminc napon belül írásban kell majd válaszolniuk. A jogviták rendezésénél pedig nagyobb szerepet szánnának az ingyenesen igénybe vehető békéltető testületeknek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!