Hírek

2008.04.08. 16:06

Horvátországba csak engedéllyel

Megváltoztak az egyedül, barátokkal, vagy rokonokkal utazó külföldi gyerekek beléptetésére vonatkozó szabályok Horvátországban

Wlcsek

Megváltoztak az egyedül, barátokkal, vagy rokonokkal utazó külföldi gyerekek beléptetésére vonatkozó szabályok Horvátországban. Áprilistól a magyar nyelvű szülői hozzájárulás horvát vagy angol nyelvű fordítását is be kell mutatni a határon – adta hírül a budapesti horvát nagykövetség.

Egy január óta hatályos törvény szerint a 18 év alatti külföldi állampolgárok szülői felügyelet nélkül csak akkor léphetnek be Horvátországba, ha erre a szülők közjegyző által hitelesített írásbeli jóváhagyást adtak. Ennek tartalmaznia kell a szülők és a gyermek személyes adatait, az útlevélszámot, a kísérő személy adatait és útlevélszámát, valamint a szülők beleegyezését az utazásba. Emellett fel kell tüntetni az utazás célját, célpontját és időtartamát is. A jóváhagyást a szülőknek alá kell írniuk, és az aláírást közjegyzővel kell hitelesíttetni.

Az engedélyt eddig elég volt az Európai Unió bármely hivatalos nyelvén – tehát akár magyarul – elkészíteni. A szigorítás után a horvát hatóságok csak angol vagy horvát nyelvű fordítással együtt fogadják el az iratot. A közjegyzői hitelesítés után a jóváhagyást hivatalos fordítóirodánál kell lefordíttatni.

A diákcsoportokra enyhébb szabályok érvényesek. Iskolai csoportoknál eddig minden utazónak külön engedély kellett. Az új elvek alapján az utat indító szervezet közös listát is hitelesíttethet, s csak erről kell hivatalos fordítást bemutatni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!