Hírek

2008.04.02. 12:20

Hetven hektárnyi ősgyepet szántottak föl

Összesen mintegy hetven hektárnyi ősgyepet szántottak föl négy ingatlanon a Csongrád megyei Deszk határában, a területek a Natura 2000 hálózatba tartoznak - közölte Lovászi Péter, a regionális zöldhatóság természet- és tájvédelmi osztályának vezetője szerdán az MTI-vel.

BAMA

A hatóság kötelezheti a területek tulajdonosait és használóit az eredeti állapot helyreállítására, természetvédelmi bírságot szabhat ki, és büntetőfeljelentést tehet - mondta a szakember. Lovászi Péter kifejtette, amennyiben a felszántott ősgyepet nem használják szántóként, hosszú, tízéves regenerációs folyamatot követően helyreállhat az eredeti állapot. Jelenleg a zöldhatóság vizsgálja, kik a felszántott területek tulajdonosai. Jogi értelemben a problémát az jelenti, hogy a Natura 2000 hálózathoz tartozó területeket helyrajzi számok alapján, miniszteri rendeletben hirdették ki, ez azonban Deszk esetében még nem került bele a földhivatali nyilvántartásba - mutatott rá a szakember.

Király László deszki alpolgármester korábban az MTI-nek elmondta, a Szeged-Szőreg és Deszk között található szikes puszta egyedi természeti értékei miatt helyi védelem alatt áll. Az ősgyepet feltehetően a hét végén, egy nagyobb, állattartással foglalkozó helyi cég megbízásából szántották föl.
MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!