Hírek

2008.04.14. 09:39

Gyanús tibeti légi utasok őrizetben

Őrizetbe vette a kínai rendőrség egy belföldi repülőjárat öt utasát, feltehetően tibetieket, akiknek "gyanús megjegyzései" miatt vissza kellett fordítani a gépet fél órával a felszállás után - írta a Southern Metropolis Daily című kínai napilap hétfői internetes kiadásában.

BAMA

A dél-kínai Sencsenből (Shenzhen) a délnyugati Csengtuba (Chengdu) tartó járaton öt utas a többiek számára érhetetlen nyelven beszélt egymással. Egy szemtanú szerint a repülőgép személyzetében talán az kelthetett riadalmat, hogy egyikük azt mondta az egyik utaskísérőnek: "figyelje holnap a híreket".

A gépet visszafordították Sencsenbe, ahol a rendőrség azonnal őrizetbe vette az öt gyanús utast. A napilap értesülése szerint elképzelhető, hogy a sencseni terrorizmusellenes hivatal is foglalkozni fog az üggyel. A kínai hatóságok közlése szerint március 7-én a China Southern Airlines légitársaság Urumcsiból (Urumqi) Pekingbe tartó járatán a legénység terroristatámadást akadályozott meg. A gép kényszerleszállást hajtott végre Lancsouban (Lanzhou), Kanszu (Gansu) tartomány fővárosában, miután az utaskísérők gyúlékony anyagot találtak egy fiatal ujgur nőnél a gép mosdójában. A kínai kormány szerint ujgur szeparatisták készültek támadásra, hogy megzavarják a pekingi nyári olimpiát.
MTI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!