Hírek

2008.04.09. 13:09

goEast!

Magyarok Wiesbadenben: DOLINÁ-val és HOSSZÚ UTAZÁS-sal a versenyprogramban, valamint Fliegauf Benedek eddigi munkásságát elsőként bemutató különprogrammal veszi kezdetét a wiesbadeni filmfesztivál.

BAMA

A Közép- és Kelet-Európa kortárs filmművészetére koncentráló goEast! fesztivált 8. alkalommal rendezik meg Wiesbadenben. A Német Filmintézet (DIF) által szervezett rangos mozgókép mustra számos magyar alkotást mutat be. A játékfilm versenyben Kamondi Zoltán Dolina című műve indul az „Arany Liliom”-ért, melynek sorsáról a világhírű román rendező Lucian Pintilie (A tölgy, 1992) által elnökölt nemzetközi zsűri dönt. Az érsek látogatása című Bodor Ádám regény filmfeldolgozása kilenc vetélytárssal kel versenyre a goEast!-en. A versenyprogramba mindössze hat dokumentumfilm kapott meghívást – köztük Böszörményi Zsuzsa és Kai Salminen filmje, a Hosszú utazás. Az Európai Unió keleti határszélén játszódó tragikomikus művet, amely a 39. Magyar Filmszemléről a legjobb dokumentumfilm díjával távozott, személyesen mutatják be az alkotók a wiesbadeni filmünnepen. A goEast! „Signature” elnevezésű válogatásában Tóth Tamás Farkas című filmjét is műsorra tűzik.


Rég nem látott ismerősként tér vissza Fliegauf Benedek Wiesbadenbe: a kortárs filmművészeti szemle elsőként mutatja be a fiatal magyar alkotó eddigi munkásságát „Portré” elnevezésű különprogramjában. Fliegauf Benedek Dealer című játékfilmjével 2004-ben elnyerte a legjobb rendezőnek járó trófeát a német fesztiválon. Idén mindhárom játékfilmjét - Rengeteg, Dealer és a Locarnóban díjazott Tejút -, öt experimentális rövidfilmjét és a Van élet a halál előtt? - Beszélgetések Feldmár Andrással címen 2001-ben készített dokumentumfilmjét is láthatja a fesztiváljáró közönség. A jeles alkalomból a wiesbadeni filmfesztivál díszvendége lesz az író, rendező, látványtervező, sound-designer Fliegauf Benedek és Muhi András, a Fliegauf-filmeket is gyártó Inforg Stúdió vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!