Hírek

2008.04.29. 15:39

Gaskó: az új miniszter talán megoldást hoz

„Változatlanul a sztrájk követeléseink között szerepel a bezárásra ítélt 12 vasúti mellékvonal megmentése” – mondta kérdésünkre Gaskó István, a VDSZSZ - az egyik vasúti érdekképviselet - elnöke. „Ennek érdekében készen állunk az újabb munkabeszüntetésre” – tette hozzá az elnök.

Vizer Helga

Mint ismert: a gazdasági és közlekedési tárca május 31-ével megválna 12 vasúti mellékvonaltól és azok működtetését az érintett települések önkormányzataira bízná. Arról nincs információ, az új miniszter változtatna-e ezen. Gaskó István lapunknak azt mondta, remélik, az új tárcavezető képes lesz kibillenteni a régóta húzódó MÁV-VDSZSZ-tárgyalásokat a holtpontról. Mindamellett a bérkövetelésiből sem enged a szakszervezet, és továbbra is ragaszkodik a nettó 250 ezer forintos, a Cargo eladásából minden vasúti dolgozónak kifizetendő "fejpénzhez".

A forráshiányos önkormányzatok azonban ezt a feladatot nem tudják ellátni, legtöbbjüknek még a pályázat is meghaladja erőiket. „A közösségi közlekedés megszervezése az állam dolga” – mondta Csanádi István, a Vasutas Települések Szövetségének elnöke, Mezőhegyes polgármestere. Szerinte ugyanis a közösségi közlekedés megszervezésére az önkormányzatoknak nincs külön forrása.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!