Hírek

2008.04.13. 17:44

Fidesz: a kormány verje ki a fejéből a tandíjat

„Határozottan felszólítjuk a Fidesz nevében a kormányzatot arra, hogy fejezze be a trükközést, fejezze be a mellébeszélést, és (...) verje ki végre a fejéből a tandíjat”, jelentette ki vasárnap pártja nevében Ágh Péter fideszes képviselő.

BAMA

A sajtótájékoztatón az ellenzéki honatya közölte, a választók a referendumon egyértelműen elutasították a tandíjat és a kormány oktatáspolitikáját, ezért a kabinet ne próbálkozzon olyan előterjesztéssel, ami szembe megy az emberek akaratával.

Ágh Péter szerint ösztöndíjjal kellene a hallgatókat a jobb eredményre ösztönözni, nem pedig tandíjjal riogatni őket. Kérdésre válaszolva elmondta, korábban a Hallgatói Önkormányzatok (HÖOK) fejtette ki azt a véleményét, hogy valószínűleg politikai megrendelésre veszi ismét elő a tandíj kérdését a Rektori Konferencia. A testület április 22-re ígérte javaslatát, ám erről a koncepcióról miniszterelnök egy kereskedelmi televízióban már korábban beszélt. Az elképzelés szerint a felsőoktatásban a második évtől teljes átjárhatóság lenne az államilag finanszírozott és a tandíjas képzés között. Az, hogy ki melyik kategóriába kerül, az az elért tanulmányi eredmény függvénye lenne.

Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet, hogy csaknem 35 ezerrel kevesebben adták be jelentkezésüket a felsőoktatásba, mint egy évvel korábban, s a legfejlettebb államokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) is azon a véleményen van, hogy Magyarországon kevés a diplomás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!