Hírek

2008.04.10. 06:41

Felém sem néz a fiam, kitagadom az örökségből

ÖRÖKLÉS – Olvasónk egy alapítványra akarja hagyni vagyonát. Nem akarja, hogy bármi is a fiára szálljon, mert az szerinte méltatlan az örökségre. A gyerek nem törődik szülőjével, nem is látogatja.

BAMA

Fontos szabály, hogy a törvényes egyenes ági örököst nem lehet kisemmizni – mondta ügyvéd szakértőnk, dr. Schneider Péter. Ha az örökhagyó bárki más javára végrendelkezik, gyermekét a köteles rész akkor is megilleti. Ez annak a vagyonnak a fele, amelyet a fiú végrendelet nélkül kapna. A haszonélvezeti jog, ha a végrendelkezőnek van házastársa, az özvegyé. Ha az asszony él vele, a javakhoz a leszármazott, illetve a végrendeletben megjelölt örökös csak az ő halála után juthat hozzá. A haszonélvezet így „erősebb” jog, amelyet a tulajdonjog nem ír felül.

(Az özvegyi haszonélvezeti jog még a régebbi időkből ered. Attól védi a magára maradt házastársat, hogy férje halálával ne adj'' isten az utcára kerüljön.) A törvényes örökös kitagadásának a törvény szigorú feltételeket szab. (Ilyenkor a köteles rész sem jár.) Az érintett csak akkor lesz kitagadható, ha érdemtelenné válik az örökségre. Az érdemtelenséget nem a végrendelkező állapítjuk meg. Pontosan le vannak fektetve az esetei. Három lehetséges: 1. ha az illető az örökhagyó életére tör; 2. ha annak érdekében cselekszik, hogy a végakarat ne érvényesüljön; 3. ha emberölést kísérel meg a végrendeletben kijelölt örökös ellen. Ezek nagyon súlyos cselekmények.

A kitagadás indoka lehet még: az örökös súlyos bűncselekményt kísérelt meg az örökhagyó, illetve családtagjai sérelmére. Továbbá, ha erkölcstelen életmódot folytat, amiért a bíróság elítélte. Ám itt úgy tűnik, az apa és a fiú rossz kapcsolata húzódik meg a háttérben. Ez nem elég ok a kizárásra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!