Hírek

2008.04.26. 12:40

Először ültettek át vállizületet emberből emberbe

Emberi donortól származó vállizületet ültettek be egy kiöregedett olasz súlyemelő szervezetébe.

MTI

A bolognai Rizzoli kórház ortopéd sebészeti osztályán ültettek át először a világon térdizületet, bokaizületet és nagylábujj-izületet, most pedig sikeresen elvégezték az első vállizület átültetést - írta a Corriere della Sera című olasz lap. Az úgynevezett biológiai protézist apró szögekkel rögzítették a 47 éves páciens bal felkarcsontjához és kulcscsontjához. "Jól vagyok, és biztos vagyok benne, hogy nemsokára újra teniszezhetek" - mondta Gianpiero Cocchini egykori amatőr súlyemelő, akinek egy baleset miatt begyulladt a vállizülete, és a csontokat fedő porcréteg annyira elkopott, hogy minden mozdulat erős fájdalmakat okozott.

A két centiméter vastag csont és porcréteg egy néhány napja elhunyt donortól származik. A természetes anyag a mechanikai protézisekkel ellentétben serkenti a vérellátást, és sokkal könnyebben integrálódik a befogadó szervezetbe - mondta Sandro Giannini professzor. A betegnek 30 napig pihentetnie kell a karját, és utána újra használhatja, a következő ilyen műtétet pedig már hétfőn elvégzik, akkor a donor jobb vállizületét használják fel - mondta a bolognai kórház sebészprofesszora.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!